Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vývoz osobních aut z ČR vzrostl za pět let o třetinu na 200 mld.Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
32 % české automobilové produkce míří do Německa. Naopak z Německa se dováží 35 % aut pro české zákazníky.

Hodnota vývozu osobních aut z České republiky v posledních pěti letech stoupla o třetinu na 199,9 miliardy korun. Dovoz se zvýšil jen o 3,6 procenta na 46,4 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu. Na celkovém českém vývozu se osobní auta podílela devíti procenty, na straně dovozu to byla dvě procenta.

Přibližně 90 procent exportu, tedy zhruba 180,4 miliardy Kč, směřovalo do zemí Evropské unie. Naopak na dovozu se členské státy unie podílely 80 procenty. Necelých 16 procent dovozu směřovalo z ostatních vyspělých tržních ekonomik.

Tradičně největším odbytištěm aut z tuzemska bylo Německo s podílem 32 procent, následuje Francie s 11 procenty a Velká Británie s více než sedmi procenty. Na dalších místech jsou Itálie a Belgie.

Z Německa se naopak do Česka dováží 35 procent aut, následují Francie s podílem 9,5 procenta a Španělsko s 8,7 procenta. Největší přebytek u osobních automobilů vykazovalo Česko v obchodu s Německem.

Vývoz dílů a příslušenství k motorovým vozidlům se za posledních pět let zvýšil o 12 miliard na 146,4 miliardy korun. Dovoz dílů představoval zhruba tři pětiny exportu. Do zemí EU Česko vyvezlo 93 procent dílů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)