Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zaměstnanci továrny automobilky PSA ukončí po 4 měsících stávku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Zaměstnanci továrny automobilky PSA Peugeot Citroën v Aulnay u Paříže po čtyřech měsících ukončí stávku, kterou svolali na protest proti plánovanému uzavření továrny.

Zástupce odborového svazu CGT Jean-Pierre Mercier dnes řekl, že stávkující zaměstnanci se vrátí do práce příští týden. Automobilka podle mluvčího odborů souhlasila, že zruší disciplinární řízení proti stávkujícím a také učiní ústupky ohledně výplaty mezd po dobu stávky. Firma se s odbory dohodla, že odboráři nebudou podnikat žádné akce proti restrukturalizačnímu plánu.

Čtyřměsíční stávky se podle vedení automobilky zúčastnilo 130 z asi 2500 zaměstnanců závodu. PSA plánuje v rámci restrukturalizace a snížení výrobní kapacity propustit po celé zemi 8000 zaměstnanců. Závod v Aulnay má příští rok ukončit výrobu a zavřít.

"Uzavření závodu zůstává pro všechny zaměstnance nepřijatelné a neoprávněné," sdělil odborový svaz CGT. Podle něj bude mít tento krok "katastrofální následky" pro celou oblast.

PSA patří mezi velké automobilky, které nejvíce postihla hospodářská recese a krize v automobilovém sektoru v Evropě. Loni automobilka vykázala rekordní ztrátu pět miliard eur (asi 130 miliard Kč) a návrat k zisku čeká podle agentury Reuters nejdříve koncem roku 2014.

Odborové svazy v automobilce se snažily zastavit plánované propouštění a chystané uzavření továrny soudní cestou. Soud ale jejich námitky zamítl a na konci minulého měsíce se vyslovil ve prospěch restrukturalizace.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - WinDiesel
19. 5. 2013 19:18
Re: A co si vystávkovali?
Vtip je v tom, že jim to před tím 1000x vyšlo. Zvyšovaly se platy, zkracovala se pracovní doba, byly i všelijaké bonusy.
V USA se razantně snížily platy a zrušily se bonusy. Ve Francii e místo toho budou muset zavřít závody a zvýšit vytíženost a produktivitu ve zbývajících.
Když to nejde jinak, bude to bolet a hodně. Mohlo to bolet trochu, kdyby se trošku šlo dolů s platy.
19. 5. 2013 15:37
A co si vystávkovali?
A ve výsledku jsou rádi že si ještě vydělají nějakou korunu než to definitivně zavřou.