Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ÚOHS zrušil tendr České pošty na nákup aut za 300 mil. korun

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli závažným pochybením zrušil tendr České pošty na nákup dodávkových aut s předpokládanou hodnotou 300 milionů korun. ČTK to řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Pošta podle její mluvčí Marty Selicharové s verdiktem souhlasí a akceptuje jej a zřejmě vypíše tendr nový. Proti rozhodnutí ÚOHS se ale odvolal vybraný uchazeč, firma podnikatele Antonína Charouze.

"Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů. Pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek," uvedl Rafaj.

Správní řízení s Českou poštou zahájil úřad na základě podnětu jednoho z vyřazených uchazečů o zakázku, kterým by měla být podle dostupných informací firma Fiat. Podle dřívějších informací Hospodářských novin Česká pošta Fiat ze soutěže vyřadila kvůli právní kličce; vítězem tendru se stala firma podnikatele Antonína Charouze s dodávkami značky Ford.

Pošta podle ÚOHS pochybila, když v zadávacích podmínkách stanovila, že se mohou v budoucnu měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů. Fakticky si tak prý vyhradila právo odebírat i vozidla jiných parametrů, než která byla vymezena v zadávací dokumentaci. "Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," míní Rafaj.

Česká pošta také požadovala, aby uchazeči doložili seznam významných dlouhodobých zakázek na vozidla obdobného typu pro jednoho objednatele v letech 2006 až 2008. Požadavek na zakázky jednomu objednateli je ale podle antimonopolních úředníků v tomto případě nepřiměřený. Požadovanou kvalifikaci mohl podle ÚOHS uchazeč splnit i tím, že by prokázal dodávky v daném období více firmám najednou.

Pošta chybovala i při způsobu posuzování nabídkové ceny. Měla obsahovat i cenu za 50 vozidel od každého ze sedmi typů požadovaných automobilů. Tento požadavek byl ale podle ÚOHS v rozporu s předpokládaným počtem odebraných vozidel, neboť u některých typů zadavatel předpokládá odebrání výrazně menšího počtu kusů.

Cena za dva automobily může být v konečném důsledku jiná než cena za 50 vozidel, neboť se v ní nemusejí projevit množstevní slevy a jiné faktory. "Takto zvolené hodnotící kritérium tedy nevyjadřuje ekonomickou výhodnost nabídek," uvedl Rafaj.

Během čtyř měsíců je to další sporný tendr České pošty, neboť v prosinci kvůli pochybnostem sama zrušila tendr na úklidové práce za více než půl miliardy korun. I tuto zakázku prověřoval ÚOHS.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Avatar - FRPE
25. 4. 2010 02:58
Re: Toníkův černý den
Unikají mě krapet souvislosti, proč je nutno se odkazovat na šviháka z macz ale to je nyní šumák, každopádně korupce je, byla a bude ať je to Toník, Baník, či Baldík ... ;-)
Avatar - FRPE
25. 4. 2010 02:56
Re: Toníkův černý den
>:D >:D :yes:
19. 4. 2010 09:21
Re: Toníkův černý den
vo firme mam 2001 citroen jumper 35MH a 2005 Jumper 29CH. S tym starsim neboli ziadne problemy, novsi mal zle predne loziska, ktore ale po vymene funguju ako maju.

Nechcem tvrdit ze fordy transit su zle, ale kamarat ho mal a po 80 000km jazdenia bolo treba vymenit motor. To len na margo toho, ze transit je super. Nie je to potom nieco ako Octavia medzi manazarskymi bozimi sedanmi?

Tiez som robil vyberove konanie na uzitkac. Konkretne podvozok a nadstavba. Napriek dobrym vztahom s Citroenom do dalsieho kola postupili VW, Mercedes a Iveco (vyber bol podla servisu, technickych udajov a schopnosti zabezpecit pozadovanu nadstavbu). Povodne som oslovil Citroen, Fiat, Ford, Iveco, Mercedes, Peugeot a VW. Renault som vylucil, ale nie na zaklade tech parametrov, ale na zaklade uzasnych skusenosti so servisom v okoli 100km na Slovensku.
Avatar - woody-alien
19. 4. 2010 09:17
Re: Toníkův černý den
To víš, modrá krev, říkají tomu úsporný styl...než usnou u krbu. ;-)
Avatar - Perun
19. 4. 2010 08:47
Re: Toníkův černý den
Tu máte, pene doktor, ať to moc nebolí >:-[]