Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká vláda prodá další část podílu v General Motors

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americká vláda prodá tento měsíc další část svého podílu v automobilce General Motors (GM).

Dál tak sníží majetkovou účast v největším domácím výrobci automobilů, kterou získala v rámci záchrany firmy v roce 2009. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že prodá asi 30 milionů kmenových akcií.

Prodeji nahrává i to, že se akcie GM tento čtvrtek vrátí do širšího burzovního indexu S&P 500. Ministerstvo chce prodat své akcie společně s prodejem 20 milionů akcií GM, které nabídne investorům odborový fond pro příspěvky na zdravotní péči pro penzionované zaměstnance.

Vláda nyní vlastní asi 242 milionů kmenových akcií GM, což představuje podíl téměř 18 procent. Všechny akcie chce prodat do prvních měsíců příštího roku. Za finanční pomoc 50 miliard dolarů Washington dostal 61 procent akcií GM, prodávat je začal v rámci opětného vstupu společnosti na burzu v listopadu 2010.

Akcie GM v úterý posílily o 1,6 procenta na téměř 35 dolarů. Proti emisní ceně z roku 2010 tak zatím zpevnily jen minimálně. Nad emisní cenu se navíc kurz dostal poprvé od února 2011 až minulý měsíc. Loni v červenci se kurz propadl na minimum 18,80 USD.

Vláda už má ale pouze teoretickou šanci, že by prodejem akcií získala svou investici zpět. List The Wall Street Journal spočítal, že pokud by měla získat alespoň to, co do GM vložila, musela by prodat zbývající akcie v průměru po 79 dolarech.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)