Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ariel Nomad: Splašené trubky do terénu

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Britský Ariel rozhodně netrpí nouzí o klientelu. Atomy jdou na dračku, vrátil se k výrobě motocyklů. A teď míří i mimo zpevněné cesty.

Moderní Ariel Motor Company Simona Saunderse se etablovala mezi výrobci ultimativních okruhových hraček na čtyřech kolech velmi rychle. Dokonce prodala licenci na Atom. i do Spojených států a má takové výdělky, že se mohla znovu pustit do výroby exkluzivních motorek. I když s původním britským Arielem, který proslavily právě jednostopé stroje, ji spojuje jen to jméno. A co dál? Není přece radno usínat na vavřínech. Co takhle terén?

Výsledkem je Nomad. Název trefný a auto alespoň na prvních dvou zveřejněných kresbách vypadá opravdu nadějně. Pořád je vidět podle masivního trubkového rámu a oddělených blatníků, že jde o produkt Arielu. Ale tentokrát nikoliv přikrčený k asfaltu, ba právě naopak! Světlost je pořádná a rám chrání i hlavy posádky. Dvoumístná buggy se světelnou rampou na střeše vypadá opravdu dobře. Má zesílený podvozek s nezávisle zavěšenými koly původem ze známé silniční rakety stejné značky i nezbytné odpružení s dlouhými zdvihy.

Sám Saunders Nomadu říká „špinavý brácha Atomu“. Zajímavé je to, že takhle terénní hračka postrádá čtyřkolku. Aspoň se s ní budou dělat na mokré louce efektní smyky, ne? Gumy s drapáky slibují choutky na pořádný off-road a hmotnost kolem 700 kg ty správné zážitky za volantem. Prototypy mají obutí rozměru 235/70 na patnáctipalcových litých kolech. Testovaly se v anglických lesích a na tratích rychlostních zkoušek, ale prý jsou velmi schopné i na asfaltu. Přístrojovou desku, ovladače i pedály daroval starší sourozenec, buggy oproti němu váží asi o 150 kg více.

Srdcem je známý čtyřválec VTEC od Hondy s objemem 2,4 l, který dává asi 149 kW, s ním je spojena i šestistupňová manuální převodovka. Pohon všech kol sice tenhle špindíra z Albionu tedy nemá, ale on ho vlastně vůbec nepotřebuje, mechanický samosvorný diferenciál totiž nepostrádá a za ten nemusí zájemce k základním zhruba 30 tisícům liber (1,06 mil. korun) připlatit ani penny.

Nomad se ukáže na výstavě Autosport International v Birminghamu 9. ledna a ještě tentýž měsíc si jej bude možné objednat. Nabídka příplatků bude široká včetně extrémnější off-roadové výbavy, kol několika provedení i velikostí, různých barev rámu a zbytku karoserie. Ti nejrychlejší se svých nových miláčků dočkají v červnu nebo v červenci. Na léto akorát!

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
26. 12. 2014 13:26
krásný rám, ale...
Milion za něco co bych ani nemohl zaparkovat na ulici, protože je to otevřené. Posádka po projížďce v terénu po dešti (nebo během deště) musí vypadat jak motokrosový závodník v cíli. Ne tohle mi smysl nedává.
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2014 19:38
Re: Tohle
ja som nieco podobne ;-) ale v hodne zmensenej a lacnejsej podobe nedavno kupoval ako darcek [odkaz] .. tak hadam zajtra budem s tym mat uspech, dam vediet ;-)

ariel nomad je rozhodne pekna a zaujimava masinka :yes:
Avatar - Glaukos
25. 12. 2014 18:11
Tohle
prostě chci