Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle není vtip: Britská policie bude používat lehký sporťák Ariel Atom

David Bureš
Diskuze (2)
Ariel Atom dosud hlavně bavil řidiče. V Británii však dostal nový úkol – propagaci bezpečnosti motorkářů.

S policejními speciály se v poslední době doslova roztrhl pytel. Lamborghini v květnu předalo italské státní policii nový Huracán, ta britská dostane ještě extrémnější nářadí – lehoučký sporťák Ariel Atom. Už nyní britští policisté používají například Ford Focus ST či McLaren MP4-12C Spider.

Policejní speciál z dílny britského malovýrobce se oficiálně jmenuje Ariel Atom PL. Lehoučka karoserie dostala tradiční britské policejní zbarvení kombinující zelenkavou, modrou a bílou barvu. Majáky jsou umístěny na přídi a navrchu nasávacího otvoru k motoru.

Automobil vychází z provedení Atom 3.5R. O pohon se tedy stará dvoulitrový čtyřválec z dílny Hondy, který je vyladěný na výkon 261 kW (350 koní).

Nízká hmotnost v kombinaci s vysokým výkonem znamená, že policejní Atom zrychlí z 0-100 km/h za 2,5 sekundy. Ve sprintu si tak Atom PL klidně troufne na Bugatti Veyron, se schopným řidičem za volantem navíc bude obratnější v zatáčkách než nejrychlejší sériové auto světa.

Atom by navíc měl stačit i motocyklům. Právě kvůli nim vznikl, policejní Atom je totiž součástí kampaně Safer Biker (Bezpečnější jezdec), která propaguje bezpečnou jízdu na motocyklu. V současnosti je jeden z pěti zesnulých na britských silnicích právě motorkář.

Automobil si převzala policejní jednotka Avon & Somerset na západě Anglie. Svoji službu začne během letošního roku.

Zpráva o policejním Atomu je zajímavá i v tom, že šéf firmy sídlící ve městě Crewkerne Simon Saunders potvrdil, že Ariel chce rozšířit svoji nabídku o motocykl. Policejním Atomem tak společnost chce potenciálním klientům vzkázat, aby jezdili bezpečně.

David Bureš
Diskuze (2)
5. 6. 2014 11:20
Re: Aby jim ten plán s atomem nevybouchnul,
Co vím, v UK používají exotiky hlavně pro PR. Předpokládám, že tady to nebude jiné.
4. 6. 2014 23:23
Aby jim ten plán s atomem nevybouchnul,
pokud vím, tak v Anglii dost často prší. A v dešti je auto téměř bez blatníků a bez kabiny celkem na ...