Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem do Chorvatska: Než vyrazíte na cestu

Svět motorů
Diskuze (1)
Astronomicky startuje léto za měsíc, pro mnohé Čechy mířící k moři do Chorvatska už ale začalo.

Už v květnu se rozjíždí spousta Čechů k nejoblíbenějšímu moři – Jadranu. Má to logiku: před vypuknutím hlavní sezony je v Chorvatsku levněji a na silnicích prázdněji.

Volí přitom nejčastěji cestu vlastním autem. „Má totiž nesporné výhody. Můžete jet, kudy potřebujete, zastavit se tam, kde si chcete něco prohlédnout. A takových příležitostí je cestou na chorvatský Jadran opravdu obrovské množství,“ říká Libor Šugárek, výkonný ředitel společnosti Vítkovice Tours.

Podle něj není divu, že Chorvatsko v preferencích stále jasně vede. „Češi procestovali doslova celý svět a ujistili se, že v Chorvatsku mají všechno, co od dovolené čekají: pohodu, nádherné moře, krásnou přírodu, dobré ceny, kvalitní služby a v neposlední řadě také jistotu a bezpečí, což vyžadují hlavně rodiny s dětmi. A hlavně to mají všechno doslova za humny,“ dodává.

Kdo vyrazí ještě před prázdninami, mine ho hlavní letošní změna – červencový vstup Chorvatska do EU, který přinese několik úprav.

Předně se zruší veškerý celní dohled nad dovozem zboží mezi Chorvatskem a Českem a s tím souvisejících formalit. To ale neznamená, že skončí i všechny hraniční kontroly. Chorvatsko se sice připojí k EU, ale ne k schengenskému prostoru. Češi tak dál budou potřebovat platné cestovní doklady, budou ale přejíždět jen jednu hranici místo dvou s jedinou společnou policejní kontrolou.

Přinášíme vám čerstvé zkušenosti na cestu k moři, jak jsme je zmapovali v minulých dnech. Stěžejní bylo samozřejmě vyzkoušet různé trasy a porovnat je. Můžete se tak s námi projet k moři tradičně přes Rakousko, ale i Německo a Maďarsko, vyhnout se drahé dálnici ve Slovinsku nebo zkusit tajnou trasu přes Bodental.

Při všech platí zlatá rada: nepřeceňovat své síly. „Cesta na Jadran je dnes díky dálnicím velmi pohodlná, nicméně kdo není zvyklý pravidelně jezdit delší trasy, navíc často v hustém provozu za horkého letního počasí, měl by dbát na pravidelné zastávky a rozvržení sil. Od věci pak není dodržování předpisů. Krásné dálnice přímo svádějí k rychlejší jízdě, ale dopravní policisté bývají naprosto nekompromisní. Zbytečně se tak řada lidí připravuje o peníze, které mohou na dovolené využít lépe,“ uzavírá Libor Šugárek.

Pokuty v Chorvatsku

Chorvatští policisté nikdy nebyli k českým řidičům extra přívětiví a od letošního ledna ještě přitvrdili. Dostali totiž do rukou novelu trestního zákona, která zavádí pojmy jako bezohledná či zběsilá jízda. Dejte na to pozor v dovolenkové euforii. Není totiž přesně řečeno, co se takovým stylem jízdy myslí, a přitom za to hrozí až tříleté vězení! Posouzení je totiž plně v kompetenci policisty.

Alkohol: Je povolena hranice 0,5 promile, nicméně v případě nehody jde o přitěžující okolnost.

Telefonování: S výjimkou handsfree zakázáno.

Denní svícení: V létě není povinné.

Reflexní vesty: Předepsané jsou jen oranžové a pro každého z posádky!

Autosedačky: Pro přepravu dítěte mladšího pěti let.

Rychlost: Na dálnici 130 km/h, na komunikacích pro motorová vozidla 110 km/h, mimo osady 90 km/h, v obci 50 km/h.

Pokuty: Překročení rychlosti mimo obec 500-7000 kun (1700-23 800 Kč), v obci až 15 000 kun. V případě nezaplacení hrozí až trest odnětí svobody do 60 dnů.

Naše rada

  • K policistům buďte asertivní.
  • Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.
  • V případě nehody je nutné od policie vyžádat záznam o poškozeném vozidle. Bez toho není dovoleno z Chorvatska vycestovat.
  • V případě nejasností volejte český konzulát (pohotovost +385 91 6121 533).

Jak připravit auto?

Kdo si není jistý, může vůz před cestou svěřit opravně. „Například v síti autorizovaných servisů Škody si můžete objednat klasickou preventivní prohlídku, která odhalí a vyřeší všechny případné problémy,“ říká Vítězslav Pelc za mladoboleslavskou automobilku. Většina servisů Škody v rámci jarní nebo letní prohlídky před dovolenou vymění náplň klimatizace, což sami doma těžko zvládnete. Vyčištění pořídíte za 534 Kč. Za výměnu pylového a prachového filtru například pro Fabii I zaplatíte 546 Kč.

Co zkontrolovat před cestou?

  • Opotřebení a tlak pneumatik
  • Stav podvozku, výfuk, brzdové hadičky
  • Těsnost a stav chladicí soustavy
  • Množství a koncentraci kapaliny v chladicí soustavě
  • Motorový olej
  • Brzdovou kapalinu
  • Akumulátor, očištění kontaktů
  • Stav a funkčnost kompletního osvětlení vozu
  • Ostřikovače
  • Kontrolu řízení, spojky a brzd.

Svět motorů
Diskuze (1)
Avatar - EauRouge
10. 6. 2013 18:50
Dalniční hlídky
Chorvatská dálnční policie používá, stejně jako u nás, civilní auta. Jen nepoužívají jeden model jako my, ale celkem pestrou paletu různých vozů. Co jsem odpozoroval, tak: černá BMW 335d Coupe (E92), světle modre Touaregy, stříbrné Passaty R36 a 3.6fsi, Audi A4 a buhví co ještě.
A jsou celkem vostří. Kamaráda na den zavřeli a na rok mu zakázali řídit na uzemí Chorvatska.