Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnostní pás pro těhotné? Ano!

Ondřej Šuch
Diskuze (0)
Clive, crash test figurína zaměstnávaná Volvem se s dnešním tématem pouští na tenký led. Jaký máte názor na používání bezpečnostních pásů těhotnými ženami? Necháte si poradit od chlapíka domláceného z desítek havrárií?

Dobrý den, moji milí měkkouši. Tak jsem tu zase a opět vám chci něco říct kolem bezpečnosti na silnicích, zvláště pak o bezpečnosti dětí.

Otřesné zprávy ze silnic

V uplynulých týdnech přicházely z českých a moravských silnic zprávy, které můžeme bez přehánění označit jako otřesné. Dopravní nehody s mrtvými a těžce zraněnými nebyly výjimkou, a bohužel – mezi postiženými nechyběly ani děti. Jen tak namátkou: pět mrtvých u Plzně, dva u Lechovic na Znojemsku, tři mrtví, z toho dva policisté při čelní srážce v Prostějově, havárie dodávky a osobního auta u Svitav – nepřežili čtyři dospělí a dvě malé holčičky, pět sražených dětí na chodníku v Plzni, dvě těžce zraněné školačky na přechodu v Havířově, dvě děti sražené a těžce zraněné na přechodu ve Frenštátě pod Radhoštěm a mohl bych pokračovat ještě dlouho. K jedné nehodě bych se ovšem vrátil podrobněji. Stala se 16. října u Černé Hory na Blanensku a při člení srážce dvou aut zde bylo osm zraněných a bohužel nepřežilo dvouleté dítě a těhotná žena. Mezi zraněnými byly další tři děti ve věku čtyři, šest a osm let.

Hazard bez pásů a sedačky

Příčinou tragédie bylo bezohledné předjíždění v úseku s dvojitou plnou čarou. Podle informací policie nebylo ani jedno dítě v dětské sedačce a těhotná žena nebyla připoutána. O dětských sedačkách jsme se již bavili minule a zde se snad všichni rozumní lidé shodnou na tom, že vozit dítě v autě bez sedačky nebo sedáku je neospravedlnitelný hazard s jeho zdravím a životem. Pokud však jde o to, zda se mají připoutat i těhotné ženy, zvláště pokud jsou ve vyšším stadiu těhotenství, se vedou diskuse. Neublíží pás při srážce nenarozenému dítěti?

Pás je nejlepší volba i pro těhotné ženy

Odpověď na tuto otázku hledají i moji kolegové - experti Bezpečnostního centra Volvo. Za tímto účelem dokonce sestrojili první počítačový model „těhotné“ zkušební figuríny na světě. Na něm se nyní simulují účinky nárazu na ženu i plod v různých fázích těhotenství. Model umožňuje detailní studium pohybu pásu, vlivu pásu a airbagu na dělohu, placentu a na plod a také to, jak se plod pohybuje ve vztahu k matčině tělu. To však zdaleka není vše. Model současně umožňuje testování nových konstrukcí bezpečnostních pásů a dalších bezpečnostních systémů.

Dnes se mnohé těhotné ženy zajímají o to, zda bezpečnostní pás může při nehodě poškodit jejich nenarozené dítě. Všichni výzkumníci se však shodují na tom, že ženy by měly bezpečnostní pás vždy používat. Dosavadní zkušenosti ukazují, že je lepší, pokud je žena připoutaná i ve vyšším stupni těhotenství. Velkou pozornost je však zapotřebí věnovat správnému použití pásu. Ten by měl procházet mezi prsy a co nejníže přes boky. Jeho spodní část se nikdy nesmí dostat do takové polohy, aby přecházela přes bříško maminky, při nehodě by mohlo dojít k poškození plodu.

Při nehodě jsou jak hrudní koš, tak pánev těhotné ženy zachyceny bezpečnostními pásy, avšak její břicho se může volně pohybovat ve směru působení sil vzniklých při nárazu. Při větším nárazu může však dojít i k poškození plodu. Pokud však žena připoutána nebude, dojde téměř jistě k těžšímu poranění či úmrtí jak jejího, tak i dítěte.

Více informací o bezpečnosti dětí v silničním provozu najdete zde.

www.clive-detem.cz





komerční sdělení:

Elegance i v zimě - LEVNÁ hliníková kola!

Jednou ze zajímavých akcí nadcházející zimní sezóny je ELEGANCE I V ZIMĚ, která nabízí hliníková kola za podobnou cenu, za jakou byste nakoupili plechová kola spolu s poklicemi.

Ondřej Šuch
Diskuze (0)