Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Británie by mohla do roku 2018 překonat Francii ve výrobě aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Velká Británie by mohla v příštích pěti letech předstihnout ve výrobě automobilů Francii, a stát se tak druhým největším výrobcem aut v Evropě.

Odhad vývoje výroby ve velké Británii vychází z předpokladu, že si Británie udrží současný silný růst prodeje a vývozu. Řekl to výkonný ředitel britské součásti německé automobilky BMW Tim Abbott.

Loni se v Británii podle údajů evropského automobilového svazu ACEA vyrobilo zhruba 1,5 milionu aut, zatímco ve Francii to bylo 1,9 milionu. Výroba ve Francii ale klesá, hlavně kvůli slabému prodeji velkých místních automobilek Renault a PSA Peugeot Citroën.

Abbott očekává, že výroba v osmi hlavních automobilových závodech v Británii by do roku 2018 mohla stoupnout na dva miliony vozů. Překonala by tak rekord z roku 1972, kdy se v Británii vyrobilo 1,92 milionu vozů. Největším výrobcem aut v Evropě je Německo, kde se ročně vyrobí zhruba 5,5 milionu vozů.

Poptávka po nových autech v Evropě byla loni nejnižší za 17 let. Může za to recese v eurozóně a rekordní nezaměstnanost. Británie patří mezi několik málo světlých míst, kde prodej automobilů zde roste již 15 měsíců za sebou. Británie také převážnou část produkce vyváží. Loni se podle tamního svazu výrobců aut vyvezlo 82 procent vyrobených vozů.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - flyboyeda
17. 6. 2013 18:05
Jsem nevěděl že se v Británii vyrábějí taky auta
>:D
14. 6. 2013 12:42
Drobny rozdil
Akorat, ze Francouzi stale maji vlastni automobilky, zatimco Velka Britanie je jenom montovna bez vlastnich automobilek.