Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové přirovnávají špínu interiérů aut k veřejným záchodkům

David Bureš
Diskuze (28)
Jen třetina Britů čistí interiér auta alespoň jednou ročně. Nejšpinavějším prostorem vůbec je zavazadlový prostor.

Které místo je špinavější, veřejné záchodky, anebo interiér auta? Podle britského výzkumu, zadaného obchodním řetězcem B&Q, jasně vítězí vnitřek vozů. Je v něm totiž devětkrát více bakterií než na veřejných toaletách.

Výzkum odhalil, že na čtverečním palci veřejného záchodu se nachází 80 druhů bakterií, zatímco ve vnitřku automobilů je na stejné ploše až 700 druhů škodlivých bakterií. Nejzamořenějším místem vůbec je zavazadlový prostor, kde se nachází asi 1.000 druhů bakterií na jeden a půl čtverečním palci.

“Přestože ve většině případů by bakterie neměly způsobit zdravotní problémy, některá auta hostila potenciálně nebezpečné druhy,“ tvrdí Ron Cutler, ředitel výzkumu biomedicíny na londýnské Queen Mary University.

Výzkum nejčastěji objevil bakterii bacillus cereus, která může způsobit otravu potravin a která se nachází v rýži, těstovinách, bramborách a pečivu. Častou bakterií byl také arthrobacter, který se nachází v lidské kůži a půdě.

Podle studie jen třetina britských motoristů čistí interiér svého automobilu alespoň jednou do roka, 10 % řidičů přiznalo, že vnitřek svého vozu nikdy neotřeli, ani nevyluxovali. Přitom 42 % britských řidičů za volantem pravidelně jí.

“Většina lidí uklízí své domy, ale mnoho z nich zanedbává úklid jejich auta a jezdí potom v automobilech, které se podobají odpadovému koši,“ říká Cutler.

Cutler varuje, že ve vnitřku automobilu se bakteriím daří a snadno se rozmnožují. A to zvláště v případě, pokud pasažéři uvnitř jedí a nechávají v interiéru odpadky nebo zbytky jídla. Nejlepší prevencí je samozřejmě pravidelný úklid.

Další část výzkumu se zaměřila na dovednosti britských řidičů. Dvě třetiny z nich neví, jak se mění pneumatika a polovina neumí zkontrolovat, zda je hloubka vzorku dostatečná. Třetina motoristů neumí pneu nafouknout a více než polovina nezvládne vyměnit stěrač.

David Bureš
Diskuze (28)
14. 1. 2019 15:38
kompresor
Také nesnáším, když je interiér mého vozu špinavý, koupil jsem si proto spoustu čistících prostředků a hlavně také kompresor z [odkaz] , který si s tím dokáže hravě poradit. Stačí pár minut a většina smetí a prachu je rázem pryč.
3. 5. 2011 19:31
Re: Hmm, fajn...
Ty bakterie by mi ani tak nevadily, je mi jasný, že třeba na takovým polštáři jich taky pár kousků vegetovat bude. Mě spíš zkazila chuť představa lidí, kteří jezdí v třeba i roky neuklízeném autě! To je hnus, velebnosti... 8-s
Avatar - Barrichello
3. 5. 2011 08:36
Re: děkujeme....
A co Audat a Vkoda? >:D
Avatar - white label
3. 5. 2011 00:44
Re: děkujeme....
Logicky přece "ChrysLAN"... >:-[]
Avatar - Ronault.
3. 5. 2011 00:40
Re: Chybějící kolonky v anketě
Tak kouření nepřipadá v úvahu vůbec. 8-s