Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čalounění sedadel: Není kůže jako kůže

Aleš Dragoun
Diskuze (83)
To, co se tváří jako kůže v interiéru auta, nemusí být vždy tak docela z živého zvířete. Za kvalitní hovězinu se totiž platí.

Pokud se rozhodne Američan koupit si nové auto, má k dispozici širokou nabídku domácích, korejských a japonských modelů. Třešničku na dortu tvoří německé vozy, ano, i v USA žijí z image. A to neplatí jen o luxusnějších značkách, ale i o té „lidové“. Samozřejmě máme na mysli Volkswagen.

Takže, vejde-li zákazník do showroomu dvou véček a touží po větším sedanu, má zde na výběr. Například Passat. Nikoli ten evropský, ale americký NMS. Jeho dalším požadavkem je kožený interiér. I mnozí Evropané si myslí, že jej mají v Severní Americe prodávané modely už v sériové výbavě.

Ale ouha, tak tomu rozhodně není! Klient jej nedostane jej v základní specifikaci S, nýbrž SE. A ještě je tu jeden háček. Nemůže čekat sedadla potažená hovězinou, nýbrž s V-Texem, což je materiál z krávy ze zkumavky. Se živým turem toho nemá moc společného. Jedinou volbou je tedy Passat SEL Premium za více než 30 tisíc dolarů (569.400 korun). Ale i za oceánem se šetří...

Evropanovi přijde normální, že se za kůži připlácí, ale tady jsme v USA a Američan se prostě cítí okraden. Také v nedávno modernizovaném sportovně se tvářícím CC je k mání ve standardu jen čalounění V-Texem. Pokud toužíte po luxusu, kupte si verzi s vidlicovým šestiválcem. Ta ale přijde v přepočtu na 721.240 korun.

BMW nebo Mercedes-Benz na tom nejsou o nic lépe. Chce zákazník mít v nové trojkové řadě alespoň umělou kůži? Musí zvolit balíčky Luxury Line nebo Modern Line (v USA příplatek k základu skoro 26,6 tisíce Kč). Je-li objektem jeho zájmu postavit do garáže luxusní sérii 3 s kůží přírodní, jeho konto se ztenčí minimálně 854.100,- Kč. Trojcípá hvězda používá vesměs MB-Tex. E-Klasse ve variantě 350 přijde na 974.900 korun, ovšem pokud striktně vyžaduje novopečený majitel sedět na něčem, co pochází ze živočišné slupky, tak ho to přijde na dalších 30,7 tisíce.

Prodejci přitom tvrdí, že kůže se špatně udržuje, proto prosazují levnější umělé tkaniny. Ano, jistě, je nutné jí věnovat o něco vyšší péči. Jenže, z čeho se vyráběla sedadla i u těch nejlevnějších aut před sto lety? Problém je také ten, že zákazníci se vlastně ani pořádně neptají, jakým materiálem je vnitřní prostor čalouněn. „Vypadá to jako kůže, tak to asi kůže bude, vždyť jsem si ještě připlatil!“. A konec, nevyzkouší si a kupují v podstatě zajíce v pytli. Za své peníze navíc dostanou prakticky stejný kus hadru, jaký měli ve svém prvním autě, ať jím byl třeba Brouku z druhé poloviny 60. Jen o něco modernější,

U levnějších modelů se navíc rozmáhá taktéž umělý vinyl, jehož základem jsou plastické hmoty. Klasická látka, která v létě ochladí a v zimě zahřeje, se pomalu vytrácí. Přitom umí „dýchat“, což kůže ani plast nezvládnou. Byl by řešením příplatek za látku? Pro mnohé určitě ano. Ale ten vám nenabídne žádná automobilka nikde na světě.

Aleš Dragoun
Diskuze (83)
6. 11. 2020 23:29
Potahy na míru
Nechal jsem si je ušít u firmy https://www.autohotarek.cz/ měl jsem na ně už více zkušeností z okolí
4. 11. 2020 17:14
Potahy na míru
Právě na kožené sedačky se potahy na míru hodí nejvíc, jinak totiž klasické potahy ze sedadel mohou sjíždět. Pořídil jsem do Octávie II kožené potahy na míru za necelé 4 tisíce, akorát jsem na ně musel počkat, než se ušijí.
2. 11. 2020 11:46
Potahy na míru
Kupoval jste někdo do auta potahy na míru na kožená sedadla? mám auto, kde jsou kožené sedačky už v dost dezolátním stavu, tak bych tam potřeboval dát potahy...
15. 10. 2019 11:56
Kožené sedačky VOLVO Xc60 2010
Dobrý den. Chci se zeptat na kůži ve Volvu xc60 (2010)
A zajímá mne jestli je to nějak synteticka kůže nebo opravdová ze zvířete. Mockrát děkuji.
18. 12. 2018 14:16
Re: Firma
Jojo podivejte se a uvidite, urcite si i zavolejte pro konzultaci jestli mate zajem, jsou moc vstricni. :-)