Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čištění interiéru: Dočista do čista

Matouš Jelínek
Diskuze (16)
Jíte v autě nebo v něm alespoň vozíte děti? Pak se vám dříve nebo později nevyhne zašpiněné čalounění. Pokud jej máte textilní, poradíme, jak vše jednoduše vyčistit.

Vylité pití, rozsezená čokoláda, nebo jen prach a špína z běžného používání. Zašlým textilním potahům se většina běžných uživatelů auta dříve nebo později nevyhne. Co s tím?

Vyzkoušeli jsme hned několik technik, jak se vyhnout nutnosti návštěvy profesionálního servisu.

Ale pěkně popořadě – ne vždy je to taková tragédie. Třeba na vlasy a drobnější prach je skvělým řešením odchlupovač oblečení. Ruličku se silnou lepenkou koupíte za pár desetikorun. I s ní se dají dělat divy. Pro běžné čištění pak doporučujeme utěrku z mikrovlákna namočenou v teplé vodě. Tento druh tkaniny má tu vlastnost, že v sobě zachytává nečistoty. Ideální pro pravidelné čištění! Jenže na větší nečistoty je tento systém logicky krátký. Jednodušším řešením je nechat si interiér vyčistit od profesionálů.

Jenže ne každému se chce dávat tisíc korun, které si obvykle firmy za tuto službu účtují. Nechce se vám platit, zvlášť když už venku vysvitlo slunce a hodnota na teploměru stoupá? Od toho je zde Svět motorů, aby poradil. Přinášíme tři způsoby, jak důkladně a za pár korun vyčistit čalounění.

Vodním vysavačem: Je to hračka

Ideálním pomocníkem pro čištění vozu je pořádný vysavač – ideálně ten, kterému nevadí vysávání vody. Pořídit takový je dnes záležitostí patnácti stovek. Na první pohled se lux na mokré vysávání pozná válcovitou základnou s motorem na vrchu. A právě takový je ideálním pomocníkem pro čištění vozu. Jen si před použitím nezapomeňte přečíst návod – vždy je potřeba vyndat papírový sáček a často se mění také filtr. Na vodu to bývá snadno vysušitelný houbový. A jak s ním vyčistit čalounění? Začněte tím, že jej opravdu důkladně vysajete. Pro čištění existují různé speciální přípravky, nám se však velmi dobře osvědčil obyčejný tekutý prací prostředek. Dobře rozkládá nečistoty, navíc máte jistotu, že tkanině neublíží.

Budete potřebovat také rozprašovač. Ideální je ten tlakovací na květiny, jaký vidíte na fotkách. V něm stačí smíchat trochu prášku s horkou vodou a můžeme na věc. Nejprve zlehka postříkejte celou sedačku, aby špína povolila. Na nejzašlejší místa můžete použít kartáček – nepřežeňte to však s jeho tvrdostí – aby se nepoškodila vlákna.

Následně můžete postupovat podobně jako u mnohem dražšího extraktoru. Před úzkou hubicí vysavače vstřikujte roztok na sedačku a vzápětí tekutinu vysávejte. Obecně se doporučuje ostřikovat tkaninu jen v jednom směru – ve druhém pouze vysávejte. Dostat ze sedačky maximum roztoku je velmi důležité. Hlavně v případě, že je na ní skvrna třeba od kávy, totiž platí, že pokud nečistotu dostatečně nerozmočíte a nevysajete, udělá při schnutí na povrchu mapy. A jak to funguje v praxi? Velmi dobře! Voda, kterou jsme dostali ven, byla zcela černá. A špína a skvrny zmizely téměř jako v reklamě na prací prášek.

Tip Světa motorů

Ještě před začátkem čištění auto alespoň nahrubo celé vyluxujte. Pokud vlastníte kompresor nebo vysavač se zpětným chodem, využijte jej! Je mnohem snazší prach a nečistoty z nedostupných míst vyfoukat pryč, než je ve stísněném prostoru vysávat. Právě tím začněte, prach se totiž rozfouká po celém interiéru. Jen v případě luxu nezapomeňte před tímto použitím vyklepat hadici a profouknout ji vně vozu.

Plus

  • Není potřeba nic nakupovat

Minus

  • Vyšší pracnost

Aktivní pěna: Protřepat, nemíchat

Různých čističů čalounění je na trhu celá řada. Ceny se pohybují asi od dvou do pěti stovek. My zvolili aktivní pěnu ve spreji, která se po použití ze sedačky vymyje. Prodávají se ale i čističe, které se nechají zaschnout a následně vysají. Postup u naší plechovky je velmi prostý. Nejprve je potřeba důkladně ji protřepat. Nanesení na sedačku je snadné, jen si dejte pozor, abyste nepotřísnili okolí. Výrobce pak nařizuje přípravek napěnit krouživými pohyby houby nebo utěrky. Následuje tří- až pětiminutové čekání. Finální fází je vytření sedačky navlhčeným hadrem. My použili utěrku z mikrovlákna, kterou jsme pravidelně proplachovali v horké vodě. Výsledek? Kyblík byl plný zašpiněné vody a velké skvrny částečně zmizely. Ideální by tak bylo postup několikrát opakovat. Špinavá tekutina ale povětšinou zůstane v sedačce – proto nelze čekat zázraky.

Tip Světa motorů

Rozlila se vám na podlahu tekutina s intenzivním zápachem a nevíte, jak se ho zbavit? Na mysli máme například rozbitou láhev alkoholu. Ideální je samozřejmě profesionální čištění. Pokud se ale nehoda nestala ve zvláště milovaném nebo ceněném autě, funguje i následující kutilská rada. Nejprve se pokuste tekutinu co nejvíce vytřít například pomocí kuchyňských utěrek. Pak užijte horkou vodu s pracím práškem. Znovu se pokuste co nejvíce vlhkosti odsát. Na závěr místo zasypte kočkolitem. Ten vlhkost nasaje i s aromatickým zápachem. Nechte auto větrat a druhý den betonit, ze kterého je stelivo vyrobeno, vysajte.

Plus

  • Jednoduchá metoda

Minus

  • Nutnost koupit čisticí pěnu
  • Nejistý výsledek

Extraktor: Jako profesionál

Chcete dosáhnout opravdu kvalitního výsledku? Sežeňte si extraktor – přístroj kombinující vysavač na vodu s vysokotlakým čističem. Nejlevnější jdou pořídit od šesti tisíc. Profesionální přístroj si můžete i pronajmout. Lidé je používají hlavně na čištění koberců. Počítejte s cenou půjčovného kolem 250 korun na den, která většinou zahrnuje i profesionální chemii a příslušenství. Celý trik je v tom, že koncovka umí rozstřikovat čisticí prostředek

smíchaný s horkou vodou, aby ji jen o kousek dál úzkou štěrbinou silného vysavače odstranila včetně nečistot. Doporučujeme dodržovat postup, kdy pouze jedním směrem vystřikujete kapalinu – jinak sedačky nasají tak, že je budete vysoušet několik dní.

Tip Světa motorů

Aby čalounění vypadalo po čištění co nejlépe, vlákna na závěr učešte. Na sedačky z jemných tkanin použijte jemný kartáč. Na koberce se nebojte použít trochu drsnější. Všechen chlup srovnejte ideálně ve stejném směru, nebo minimálně učesejte místa, kde jsou zásahy extraktoru viditelné.

Plus

  • Nejlepší efekt
  • Jednoduchá obsluha

Minus

  • Nutnost koupit nebo zapůjčit extraktor

Zahrada a garáž

Kde a kdy se do čištění pustit? Ideální je třeba teplý slunný víkend na chatě, kde budete mít dost prostoru i času na usušení. Počítejte s tím, že čalounění bude schnout minimálně 24 hodin. Po celou dobu by mělo auto být na teplém a dobře větraném místě se všemi dveřmi a okny otevřenými.

Velký pozor při čištění dejte na veškerá elektronická zařízení. V sedačkách moderních vozů jsou běžné airbagy, senzory obsazení, ale i vyhřívání. Nic z toho by nemělo přijít do kontaktu s vodou.

Už se nezašpiní

Automobilky se samozřejmě snaží volit potahové materiály tak, aby byly co nejodolnější a snadno se nezašpinily. To se jim ne vždy zcela daří. Jenže je tady možné řešení. Vědci z univerzity v americkém Michiganu vynalezli novou tkaninu Superomniphobic. Látka z nanovláken je nejen velmi odolná, lehká, ale zároveň zcela odpuzuje tekutiny. A to jakékoliv – od vody po benzin. Proto je zcela nezašpinitelná. Tvůrci zatím hovoří o použití ve vojenské technice, ale i do laků lodí, což by snížilo tření. My bychom si dokázali velmi dobře představit i využití v autech.

Matouš Jelínek
Diskuze (16)
31. 10. 2022 18:12
interiér
Několik let jsem si nechával čistit interiér od jedné pražské firmy, kterou mám nedaleko od bydliště, ale s tím, jak přišla krize a člověk se snaží omezit "zbytečné" výdaje, tak jsem se naučil čistit si interiér obou vozů čistit sám. Pro tyto potřeby jsem si z e-shopu https://www.eg-detailing.cz/…er-auta-cisteni/ objednal čistící prostředky a funguje to skvěle ;-)
11. 6. 2020 00:32
čištění potahů
Právě s čištěním potahů jsem se nedávno pral u svého Forda. Bylo na nich několik fleků, které prostě ne a ne jít dolů. Dokonce i manželka to zkoušela a bez úspěchu. Nakonec jsme si tedy řekli, že se na to vykašleme a koupíme rovnou nové potahy. Ty staré už byly stejně dost opotřebované. Koukal jsem na internetu a na https://fajnautopotahy.cz/ se mi povedlo najít nové potahy Ford za dost přijatelnou cenu, tak jsem je rovnou objednal. Vypadají mnohem lépe, než ty staré. :-)
2. 4. 2019 10:44
Čištění interiéru
Já se teď chystám pro tento vysavač: https://www.letakytentotyden.cz/lidl/xxl-tyden-od-01-04-2019?page=22 Tak jsem na něj zvědav. Vypadá dobře a za ty peníze...
14. 1. 2019 15:31
Re: kompresor
Dávám svému automobilu dost zabrat, jezdíme totiž s rodinou na různé dobrodružné výlety, a tak je interiér občas opravdu zaneřáděn. Při jeho čištění se mi nejvíce osvedčilo použití kompresoru koupeného na [odkaz] , který většinu smetí jednoduše odfoukne pryč z vozu.
18. 12. 2018 13:41
Re: oprava kožených autosedaček
Tak to se mrknete na mistrkuze to je velmi dobra firma a nedela jen to maji dost sluzeb, velkou nabidku, tak se to tam i vyplati udelat klidne vic veci zaroven. :yes: