Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Continental HTR 2 XL: Nahradí dvoumontáž

Ivo Semrád
Diskuze (2)
Do segmentu regionální dopravy přišla nová pneumatika schopná snášet mimořádné zatížení. Deset tun na jednoduchou nápravu láká.

Myšlenka nahradit dvoumontáž kol jednoduchou je stará a objevila se zejména u hnané nápravy tahače. Tentokrát však Continental nepřišel s širokým pláštěm, ale rozměru 385/65 R 22.5 zvýšil nosnost na pět tun. Tím německý výrobce rozšířil nabídku návěsových plášťů poslední generace o verzi XL, určenou do regionálního provozu.

Pneumatika Continental HTR 2 XL 385/65 R 22.5 s indexem zatížení 164 se díky své nosnosti pět tun hodí například pro návěsy, které se často používají v distribuční dopravě. Tato jednoosá vozidla o nosnosti deset tun používají v celé Evropě téměř všechny známé obchodní řetězce a potravinářské firmy. Souprava o celkových třech osách také šetří případné náklady na mýto.

Pro zásobování supermarketů a obchodů u čerpacích stanic potřebným zbožím denní potřeby se často používají vozy s posuvnou plachtou, skříňová nebo chladírenská vozidla o nosnosti až 25 tun a s velkým objemem nákladového prostoru.

Robustní, flexibilní a především snadno ovladatelné jednonápravové návěsy mohou manévrovat ve stísněných prostorách. Zatímco u tohoto typu návěsů se obvykle používá dvojmontáž kol o rozměru 275/70 R 22.5, nová pneumatika Continental HTR 2 XL velikosti 385/65 R 22.5 umožňuje jednoduchou montáž kol. Nový rozměr plášťů pro vlečenou osu rozšiřuje program produktové řady HTR 2. Pneumatika pro vysoké zatížení se vyznačuje vysokým kilometrovým výkonem při současně sníženém valivém odporu. To se odráží v citelných úsporách paliva a nákladů.

Nová pneumatika se má vyznačovat robustní kostrou, dlouhou životností a vynikající schopností protektorování. To zvyšuje hospodárnost vozového parku.

Obutí HTR 2 XL lze v celé Evropě používat v regionálním a městském provozu. Uplatnění najde i v dálkové dopravě po dálnicích, protože se vyznačuje nízkým valivým odporem odpovídajícím písmenu B. Přilnavost na mokru je ohodnocena stupněm C.

Ivo Semrád
Diskuze (2)
6. 3. 2014 15:47
Brzdí
jedna guma tolik, co 2? Těžko přenese tolik brzdného účinku!
Avatar - Choochoo
6. 3. 2014 13:23
Pneu
Jestli pak taky ta guma setri i silnici? To zas bude setreni vsude mozne a silnice budou vymackane jeste vice nez dnes