Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Corvette Purple People Eater Mk III: Požírač lidí půjde pod aukční kladívko

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
V historii Chevroletu Corvette najdeme spoustu zajímavých a vzácných vozů. Hodně působivé jsou zejména závodní verze.

Chevrolet nabídl v roce 1953 Američanům jako první domácí výrobce sporťák ladných tvarů s laminátovou karoserií. Až do té doby se museli zájemci obracet na dealery evropských značek, zejména těch britských. První Corvetty samozřejmě také závodily. Jeden odlehčený ostrý exemplář nabídne v lednu aukční síň Barrett-Jackson v arizonském Scottsdale.

Auto se jmenuje Purple People Eater, tedy požírač fialových lidí. Prostě Amerika, říkáte si, nějaký úchylný horror... Ale název ve skutečnosti pochází odjinud, z hudební branže. Píseň napsal a nazpíval v roce 1958 Sheb Wooley. Dávno zapomenutý herec a zpěvák s ní vystoupal až na samotný vrchol oficiální americké hitparády, žebříčku časopisu Billboard. Song pojednával o komické postavičce, jednooké podivné stvoření mělo i roh a umělo létat a na Zemi se objevilo proto, aby založilo rock'n'rollovou kapelu. No vážně!

Vetta ale nemá jen jedno oko, nýbrž hned čtyři. Pochází původně z roku 1958, právě tehdy dostaly sériové vozy první generace dopředu čtveřici reflektorů. Pod kapotou trůní vidlicový osmiválec 4,64 l/216 kW (294 k) spojený se čtyřstupňovou manuální převodovkou. Dokonce už má vstřikování. Auto s VINem J59S100243 dostalo do vínku při svém zrodu černý interiér, ale původně bylo bílé. První majitel se rychle rozhodl pro výraznou fialovou metalízou, protože jeho Vette byla zaměnitelná s jinými, proto ona přezdívka. O jeho vůz se staral velký dealer Nickey z Chicaga, který různé chevrolety všemožně upravoval po dlouhá léta.

Nevyhnul se jim ani on. Vzhledem k tomu, že Purple People Eater nebyl určen ke každodenním cestám do práce, dostal ochranný oblouk za řidiče, větrný štítek místo čelního skla, větší brzdy i palivovou nádrž a bezpečnostní pásy pro pilota. Naopak zmizelo nepotřebné topení, čímž se ušetřilo nějaké to kilo.

PPE si prožil spoustu závodní slávy, Jim Jeffords s ním získal titul šampiona národního mistrovství SCCA (Sports Cars Club of America) produkční třídy B v sezóně 1959. Vyhrál všechny závody až na jeden jediný, ten poslední, ke koruně mu to ovšem stačilo. V roce 1961 změnil závoďák majitele a opět i barvu, ale ještě několik sezón jej bylo možné na okruzích spatřit.

V roce 1974 jej koupili dva nadšenci, Chip Miller a automobilový renovátor Ken Heckert. Jak se ukázalo, vůbec neměli tuchu o tom, jakou slavnou závodní historii má za sebou a co si vlastně pořídili, bohatý životopis odhalili až po letech. Zaplatili za něj pouhých 800 dolarů a o tuto částku se rozdělili rovným dílem. Ve Scottsdale by se měl prodat zhruba za milion dolarů, je zrestaurovaný a v perfektním stavu. Nechybí mu ani patřičná dokumentace. Ve sbírce Chipa Millera zůstal přes čtyřicet let, nyní tedy změní majitele.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 12. 2015 01:00
Purple Rain
Krásný stroj, snad bude novému majiteli dělat radost. :nezávidící smajlík: