Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF rozšiřuje řadu CF

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nizozemská automobilka DAF rozšiřuje řadu CF o dva nové modely s konfigurací podvozku 8x2.

Nabídka univerzálních užitkových vozidel DAF CF85 se rozrostla o dva nové čtyřnápravové podvozky určené k montáži nástaveb. Oba nové modely jsou vybaveny trojitými zadními nápravami, u nichž je střední náprava poháněna, zatímco přední je řiditelná.

V případě modelu FAK CF85 je poslední náprava vlečená a model FAQ CF85 má poslední nápravu vlečenou a řiditelnou.

Čtyřnápravový model FAK CF85 je podle tiskových materiálů ideální pro takové aplikace, u nichž je během nakládání a vykládání vyžadována nadstandardní stabilita (např. hákový nosič kontejnerů nebo řetězové a ramenové nosiče kontejnerů). Díky tomu je tento model vhodný pro svoz a zpracování odpadů, pro stavebnictví nebo pro přepravu kontejnerů. Na zadní straně kabiny může být umístěn zvedací mechanismus pro manipulaci s kontejnery.

Trojitá náprava tohoto modelu je složena z řiditelné nápravy, poháněné nápravy a vlečené nápravy s dvojitou montáží pneumatik. Řiditelná zadní náprava je stejně jako vlečená náprava zvedací, což znamená, že při částečném zatížení může být vůz použit jak v konfiguraci 6x2 tak i 4x2. Tato možnost nejen že minimalizuje poloměr zatáčení vozidla, ale snižuje i spotřebu paliva, přičemž také snižuje opotřebení pneumatik a zvyšuje tažnou sílu.

DAF FAK CF85 je vhodný pro celkové hmotnosti vozidla od 32 do 35,5 tuny a pro celkové hmotnosti soupravy až do 60 tun v závislosti na specifikaci.

Druhý nový model s označením FAQ CF85 je rovněž opatřen trojitou zadní nápravou, ale v jeho případě je poslední náprava řiditelná vlečená s jednoduchou montáží, což maximalizuje manévrovací schopnosti vozidla.

Vůz s touto konfigurací je vhodný například pro využití jako sací čistič kanálů, hydraulická plošina a lis na odpady v městských oblastech, ale je vhodný i pro zemědělství, kde jej lze používat jako vůz pro svoz mléka.

Díky vlastní nízké hmotnosti 9 100 kg (v závislosti na specifikaci) nabízí model FAQ CF85 užitečnou hmotnost až 27 tun s celkovou hmotností podle specifikace až do 36 tun.

Nové modely FAK CF85 a FAQ CF85 jsou dostupné s denní či spací kabinou nebo prostornou kabinou Space Cab. Jsou poháněny motory PACCAR MX s výkony od 265 kW (360 k) do 375 kW (510 k). Modely FAK CF85 a FAQ jsou dostupné také v provedení EEV (vozidla šetrná k životnímu prostředí).

Nová čtyřnápravová vozidla jsou již dostupná a lze je objednat u autorizovaných dealerů DAF.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)