Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler slaví tři miliony užitkových vozidel v Severní Americe (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Daimler Trucks North America dosáhla významného milníku ve své výrobě.

Daimler Trucks North America (DTNA) je dceřiná společnost německého koncernu Daimler, která koncem letošního srpna vyrobila své již tří milionté vozidlo, jímž se stal Freightleiner Cascadia Evolution.

Tento tahač vyjel z výrobního podniku v Clevelandu a zamířil do služeb společnosti Schneider. Tato firma s téměř osmdesátiletou tradicí je jednou z největších logistických a dopravních společností v Severní Americe. Její vozový park čítá přes 25.000 nákladních vozidel.

Freightliner Cascadia Evolution představuje současnou vlajkovou loď v nabídce svého výrobce a je typickým zástupcem současných severoamerických těžkých tahačů pro dálkovou dopravu, u nichž se stále více dostává ke slovu aerodynamicky optimalizované provedení karoserie kabiny.

K pohonu vozidel modelové řady Cascadia Evolution slouží přeplňovaný vznětový šestiválec Detroit DD15, který z objemu 14,8 l poskytuje výkony od 334 kW (455 k) do 372 kW (505 k) a točivý moment 2101 N.m až 2373 N.m. V případě jubilejního tří miliontého vozu byl tento motor spojen automatizovanou manuální dvanáctistupňovou převodovkou Detroit DT12.

Od zahájení produkce Cascadie Evolution v roce 2013 bylo vyrobeno již více než 50.000 těchto vozidel. Tato modelová řady tak významně přispívá k prodejním úspěchům Daimler Trucks v regionu NAFTA, v němž bylo zákazníkům v loňském roce prodáno kolem 135.000 užitkových automobilů všech značek Daimler Trucks.

Vedle výroby tří miliontého užitkového vozidla slaví Daimler Trucks v Severní Americe letos ještě další dva milníky. V polovině roku byl překonán milion náprav Detroit vyrobených v Redfordu v Michiganu pro vozidla a autobusy společnosti DTNA a ve stejném podniku byl letos v červenci vyroben motor s pořadovým číslem 250.000.

Společnost Daimler Trucks North America s hlavním sídlem v Portlandu v Oregonu je největším výrobcem středních a těžkých nákladních automobilů v Severní Americe. V současnosti pod křídla této firmy patří nákladní vozidla značek Western Star a Freightliner a také autobusy Thomas Built.

Western Star v současnosti zastupují čtyři modelové řady, označené 4700, 4800, 4900 a 6900. Freightliner má ve své nabídce středně těžké modelové řady M2106 a M2112, dálniční tahače Coronado, Cascadia a Cascadia Evolution a také těžká nákladní vozidla 108SD, 114SD a 122SD, která jsou často využívána ve stavebnictví.

Výrobní síť DTNA tvoří devět podniků. Kromě centrály a montáže v Oregonu jsou to ještě čtyři závody v Severní Karolíně. Dále je po jednom podniku v Michiganu a Jižní Karolíně. Další dva závody jsou pak ještě v Mexiku.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)