Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Delší záruka na osobní automobily

Michal Fokt
Diskuze (3)
Od ledna 2003 začne v rámci slaďování legislativy s EU platit dvouletá záruka na spotřební zboží, a tím pádem i na automobily.

Od ledna 2003 začne v rámci slaďování legislativy s EU platit dvouletá záruka na spotřební zboží, a tím pádem i na automobily.

Automobilky v současnosti poskytují na nové osobní automobily záruku od jednoho do tří let. To se však již v lednu 2003 změní, protože nejkratší možná garance bude ze zákona činit dva roky. Těžit z toho budou pochopitelně především zákazníci, sníží to ale mírně atraktivní záruky zejména japonských značek, a znevýhodní ty evropské, které jsou na tom v řadě případů se spolehlivostí ne zrovna nejlépe. Automobilky, které nyní poskytují pouze roční garanci, se také mohou dočkat výrazných odbytových potíží koncem tohoto roku, kdy si zákazníci raději nějaký ten měsíc počkají, aby v lednu 2003 získali vůz s dvouletou zárukou. To pravděpodobně pocítí zejména Škoda Auto se svým více než padesátiprocentním podílem na trhu.

Může se však stát, že řada automobilek zavede tento systém záruk již před koncem roku v okamžiku, kdy začne pociťovat odliv zákazníků. V tom případě tak ale učiní bez předchozího upozornění, aby vyčkávání na delší garanci jen neposunula. Ty značky, které již nyní nabízejí tříleté záruky, budou logicky z nerozhodnosti zákazníků profitovat, v dlouhodobé perspektivě to ale o něco sníží jejich atraktivitu, když délka garance bude činit pouze rok navíc.

Michal Fokt
Diskuze (3)