Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detektivové zatkli gang, který u Prahy rozebíral kradená auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili osm lidí, kteří podle nich na vrakovišti v Nučicích u Prahy ve velkém rozebírali na autodíly kradená auta a součástky pak údajně prodávali.

Sedm lidí je ve vazbě, po jedné osobě detektivové pátrají. Všichni obvinění jsou podezřelí z legalizace výnosů z trestné činnosti a podílnictví, za což jim jako členům organizované skupiny hrozí až osm let vězení. ČTK to dnes sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Detektivové podle Hantáka začali skupinu sledovat před více než rokem. Prý působili zejména v tuzemsku a příhraničních oblastech Německa, kde auta údajně kradli a nedaleko Prahy je rozebírali na součástky. "Jednalo se převážně o vozidla koncernu Volkswagen, konkrétně Škody Octavie, Golfy a Passaty, ale nechyběly ani vozy Audi a Seat. Část takto získaných náhradních dílů byla prodána zájemcům přímo na vrakovišti," uvedl Hanták.

Další autodíly podle detektivů prodávali zejména do Bulharska nebo Řecka, kam je převáželi v kamionech. "Celkovou škodu lze v současné době jen těžko odhadovat. Bude se však počítat na desítky milionů korun," dodal Hanták. Zatýkání začalo na konci února na různých místech v Praze a Středočeském kraji. Na vrakovišti v Nučicích detektivové podle Hantáka našli kolem 700 součástek z kradených aut, desítky autosedaček a dveří nebo několik set řídících jednotek. Na místě zajistili také auta, které měli obvinění využívat k trestné činnosti nebo techniku sloužící ke krádežím.

Hlavou organizovaného gangu byl podle Hantáka jedenašedesátiletý Čech, který skupinu řídil a organizoval demontáže aut a prodej náhradních dílů. Tento muž údajně úzce spolupracoval se čtyřiačtyřicetiletým Bulharem, který vyjednával se zahraničními překupníky, vybíral od nich peníze a zajišťoval odvoz náhradních dílů. Do obchodu má být podle Hantáka zapojena také jeho devětatřicetiletá manželka nebo třiašedesátiletý bratr hlavního organizátora.

Zadrženi byli také dva Moldavané a dva Ukrajinci, kteří se měli starat o krádeže aut a jejich rozebírání. Podle Hantáka kradli auta vyrobená v letech 2000 až 2010 zejména v Praze a západních Čechách. Většina z obviněných za sebou má bohatou kriminální minulost. Detektivové zatím zatkli sedm lidí, uniká jim třiačtyřicetiletý Moldavan, který se pravděpodobně zdržuje ve své rodné zemi. "Trestní řízení proti němu bude vedeno jako proti uprchlému. Vystupuje pod falešnou identitou. S oblibou užívá několik dokladů totožnosti na různá jména," dodal Hanták. Podle něj není počet zadržených definitivní. Detektivové ještě pátrají po lidech, kteří se měli krást vozidla v zahraničí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
16. 3. 2012 16:15
co se vám vybaví, když se rekne senior?
osoba zejm. ek.-soc. determinovana-v dnesni spolecnosti clovek, ktery je mene financne zabezpeceny, ma malo penez, ale za to vice casu. obvykle jde o clověka nad 60 let, ktery chova domaci zvire. tady duo chovalo bulhary a moldava! tomu ja rikam studium mezinarodniho obchodu na universite tretiho veku.
p.s. by me zajimalo, kolik v ty grupe bylo bejvalejch fizlu?!