Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do roku 2020 vznikne v ČR 1200 stanic pro elektromobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Do roku 2020 by mělo v Česku vzniknout celkem 1200 napájecích stanic pro elektromobily. Po setkání se zástupci automobilového průmyslu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Stát výstavbu podpoří více než miliardou korun, částečně z evropských dotací, dodal ministr Dan Ťok (nestraník za ANO).

Vláda a automobilky připraví do konce léta společný Pakt pro budoucnost automobilového průmyslu spolu s akčním plánem obsahujícím konkrétní opatření. Pakt by měl schválit ještě stávající kabinet před volbami do Poslanecké sněmovny.

Pakt by měl obsahovat opatření v oblasti digitální výuky, přípravu na zavádění elektromobilů v oblasti infrastruktury, kroky na podporu vědy a výzkumu například v oblasti autonomního řízení.

Česko by podle Sobotky mělo v budoucnu rovněž disponovat levnými mobilními daty a pokrytím silnic a dálnic vysokorychlostním internetem. Zároveň musí zajistit bezpečné skladování dat a ochranu velkého množství dat, která se v rámci dopravy budou přenášet. To je nezbytné pro zavádění projektů chytrých měst a autonomního řízení. Stát by měl zároveň zajistit dostatek elektrické energie pro rozvoj elektromobilů. Například Škoda Auto chce do roku 2025 vyrábět čtvrtinu vozů na elektřinu.

Automobilky musí podle předsedy Sdružení automobilového průmyslu Bohdana Wojnara reagovat na zpřísňující se emisní limity, které mají dopad na skladbu jejich produkce. Od státu čekají podporu v oblasti dopravní infrastruktury a vzdělávání. Sdružení nabídlo experty do společné pracovní skupiny, která by měla letos vzniknout na ministerstvu průmyslu a obchodu.

"V oblasti digitalizace, elektrifikace a autonomního řízení spoléháme na to, že se jich vláda aktivně chopí, zastřeší stávající činnosti a všechny tyto iniciativy sjednotí do jednoho efektivního procesu," dodal Wojnar.

Automobilový průmysl ČR vytváří okolo devíti procent HDP, tvoří 25 procent exportu ČR a zaměstnává přibližně 150.000 lidí. Členy Sdružení automobilového průmyslu je 144 výrobců vozidel, dodavatelů a dalších subjektů zapojených v automobilovém průmyslu České republiky s tržbami přes 900 miliard korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
19. 2. 2017 08:41
Re: Dobíječky
Tak si predstav, ze kdyby se ode dneska prodavaly uz jen elektroauta, zvedlo by to ceskou spotrebu elektriny o cca 1,2% rocne. Toho si prenosova soustava skoro nevsimne. Navic rocne nasi soustavou protece na vyvoz tolik elektriny, ktera by nabila pres 4 miliony osobnich elektroaut. Pri dnesnich prodejich aut by neco takoveho nastalo nejdriv za 16 let. Kdyby se uz neprodal jediny spalovak
18. 2. 2017 20:14
Re: Dobíječky
ono fotovoltaika bude hlavne zlevnovat a za par let bude beznou soucasti rodinnych domu, za 18-24 mesicu konci v EU zlo na levne Cinske panely, takze ikdyby neslevnily dane systemy tak jako slevnuji ted kazdy rok, tak za tech 18-24 mesicu pujde cena skokove dolu asi o 30% :-)

do roku 2021 je dotace na fotovoltaiku podminena prave akumulaci, bud do ohrevu vody, nebo do baterii a v miste se muzi zpotrebovat alespon 70% vyrobene elektriny, na bezny rodiiny dum vpohode postacuje 3-5kWp elektrarna

ja osobne se desne divim lidem co stavej nebo chtej stavet barak a uplne ignoruji zaprve pasivnost domu kde se da ziskat dotace na stavbu az 450 tisic a nebo vytapeni domu pomoci cerpadla kde se da ziskat dotace az 100 tisic a nebo fotovoltaickou elektrarnu kde se da ziskat dotace az 75 tisic, pritom jakakoliv z tech investic se tem lidem do 8-10 let zaplati, pritom barak si porizujem na mnohem delsi dobu :-)
18. 2. 2017 19:08
Re: Dobíječky
Kromě toho si dokážu představit, že ti, kteří by si koupili elektromobil by případně mohli mít i fotovoltanické panely na střeše baráku a dobíjet lokálně z nich. Takže by se omezilo zatížení sítě jak energií z fotovoltaniky, tak tou, kterou se nabíjí auto.
Avatar - WinDiesel
18. 2. 2017 12:14
Re: Časová shoda s prohlášení škodovky, že začne prodávat hy
Fkoda taky prohlásila že v roce 2025 bude vyrábět 30% v elektro nebo hybridu.
A jak v ČR známo - co řekne Fkoda stává se Písmem Svatým ... :-)
Na druhou stranu opatrné prohlášení - nikdo neví jak to dopadne, 48 V systémy a mild hybridu mohou elektro docela dobře zabít.
Ovšem některé servery se toho zhostily parádně .... "Elektromobily budou tvořit 30% výroby ve Škodě Auto" ... :-) :-) :-)
Srdce Šamana a T.E.S.L.Y zaplesala :-)
Vojín Kotas má dotaz - kam zmizel Kharl Antidiesel ?????
18. 2. 2017 12:13
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
vidis, ja mam vetsinu tras pres 250km a presto o BEV uvazuju, kuprikladu Bolt/Ampera-E by me jiz mohla vyhovovat co se dojezdu tyce, a pevne verim ze za tech 5-7 let kdy budu kupovat dalsi auto proste bude k mani nejake MPV s baterkovym dojezdem nad 300km a cenou rekneme okolo 600-700 tisic v zakladu, a pokud bude do te doby, jakoze verim ze bude i nejak zajimava sit rychlonabijecek, tak o to lepe, pak nebudu mit sebemensi problem takove BEV opravdu poridit :-)