Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovolená na Slovensku: Vitajte!

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Malé vzdálenosti v řádu stovek kilometrů, žádná jazyková bariéra, přes euro přijatelné ceny, úžasná příroda a vyhlášená pohostinnost. To jsou hlavní důvody, proč na slovenských silnicích jezdí stále častěji auta s českými registračkami.

Bývalou východní část společného státu Čechů a Slováků volí na dovolenou stále více českých občanů. Lákají je tamní velehory, množství horkých pramenů, návštěva příbuzných nebo nový trend návratu k „domácím“ dovoleným. Působí i současná vlna „retra“, která vyvolává chuť podívat se na místa, kam jsme jezdili za našeho mládí. Češi také chtějí poznat místa, která jim lákavě líčí jejich slovenští spolupracovníci. Velkou roli jistě hraje posun též Slovenska v oblasti šíře a kvality turistické nabídky.

Naši východní sousedé navíc dokáží své tradiční přednosti skutečně dobře využít a také vsadili na moderní aktivní pojetí dovolené, které je cestovateli požadováno stále víc. Oblíbených akvaparků – vesměs s termální vodou – tu najdete již přes dvacet, raketově roste počet cyklostezek, jednoduchých pro rodiny i velmi náročných pro vyznavače adrenalinových sjezdů. Vše tu umějí skloubit s rozvojem služeb, zvýšenou kvalitou ubytování i astronomickou nabídkou. Láska přece prochází žaludkem.

Příkladem moderního pojetí mohou být například „cesty“, které vedou návštěvníky celým Slovenskem. Existuje „Gotická cesta“ po hradech a historických památkách, „Železná cesta“, při níž poznáte technické památky, zejména hornické, některá místa jsou zařazená do celoevropských sakrálních tras (Mariánská cesta, Svatojakubská cesta). Hodně známá je pak Malokarpatská vinná cesta (50 km), která má už dvacetiletou tradici a funguje vlastně celoročně. Roste i počet muzeí a přístupných hradů a zámků.

Na Slovensku se nudit nebudete. Soupis těch nejvýznamnějších najdete na www.slovakia.travel, což jsou oficiální stránky Slovenské agentury pro cestovní ruch. Pořádají se tradiční řemeslné trhy, ochutnávky vína i zdejších potravinářských produktů, sportovní akce pro veřejnost (běh, cyklo, plavby), festivaly (filmové, hudební, divadelní, pěvecké), výstavy i netradiční podniky, jako jsou Dni humoru na Spiši ve Spišské Nové Vsi či gurmánské slavnosti. Informace o lokálních akcích najdete zpravidla v místních infocentrech.

Příjemný partner na cestách

Na cestách po Slovensku nám dělala společníka Škoda Rapid s vynikajícím zážehovým motorem 1.2 TSI o výkonu 81 kW, jenž spolupracoval s přesnou šestistupňovou převodovkou. Vůz byl navíc vybaven optickým paketem Sport Look Pack z palety Škoda Originálního příslušenství, zahrnujícím černý zadní spoiler, boční ozdobné fólie na dveřích, ozdobnou fólii na spodní části víka zavazadelníku, černá zpětná zrcátka a 17“ kola Ray z lehké slitiny.

Rapid s karoserií liftback se chlubí zavazadelníkem o bezkonkurenčním objemu 550, respektive 1490 l po sklopení zadních sedadel, díky němuž pobere stejnou porci nákladu jako některá o třídu větší kombi. Dostatečně prostorný je též interiér, jenž prosvětlila bíla dekorační lišta palubní desky. Z vlastní zkušenosti doporučujeme příplatková sportovní sedadla (5900 Kč) s parádním bočním vedením, z nichž nás nebolela záda ani po více než 2000 najezděných kilometrech. Celou vzdálenost jsme nakonec absolvovali s příjemnou průměrnou spotřebou 5,5 l na 100 km.

ROZMĚRY
Délka 4483 mm
Šířka 1706 mm
Výška 1461 mm
Rozvor 2602 mm

autotip autotip

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)