Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovozce Porsche ČR bilancuje. Nejúspěšnější rok v historii!

Martin Machala
Diskuze (0)
Za loňský rok hlásí dovozce značek Volkswagen, Seat, Audi a užitkáčů VW nárůst prodejů o 2,3 %.

Na jednu stranu jsme na bilanční tiskovce slyšeli, jak se všem značkám dařilo skvěle (s výjimkou Audi, dostaneme se k tomu), byla to ale další z řady konferencí, kde tak nějak mezi řádky zaznívalo, že dobře už bylo. A že ten letošní rok už rekordní a nejlepší nebude. Uvidíme, každopádně letos se u Porsche ČR ještě velice slavilo.

Hlavně kvůli zmíněnému nárůstu o 2,3 %, což znamená celkem 54.144 prodaných aut. „Pokračujeme v dlouhodobém růstu, díky tomu jsme mohli loňský rok opět uzavřít s rekordními výsledky, které upevňují naše postavení největšího dovozce automobilů na českém trhu,“ nechal se slyšet Vratislav Strašil, jednatel společnosti Porsche Česká republika. Rostl i celkový obrat, konkrétně o 3,2 % na konečných 29,5 miliardy korun. „Stále větší význam hrají v našich aktivitách servisní služby, kterými se snažíme oslovovat tři čtvrtě milionu majitelů vozidel námi zastupovaných značek,“ uvedl Franz Pommer, rovněž jednatel Porsche ČR.

A teď si to projdeme značku po značce. Prodeje spadly jenom Audi, jak jsem naznačil výše, 4486 prodaných aut znamená citelný propad o 29,5 %. U Audi už určitě vyhlížejí hlavně novou A6, která by se měla ukázat za pár týdnů v Ženevě. Premiantem jsou naopak užitkové vozy VW, ty si polepšily o 15,8 % na 6072 aut. Značku Seat si vybralo 7535 zákazníků (nárůst o 1,7 %) a bylo by ještě líp, kdyby se stíhala vyrábět ateca. První SUV od Seatu má určitě na víc než 670 vozů. Největší krajíc si tradičně ukousnul Volkswagen s 26.942 registracemi (meziročně o 1,3 % víc). U VW bych vypíchnul Sharan – velké MPV si totiž v porovnání s rokem 2016 polepšilo o 14,7 %! Kusově to žádný trhák není, jeho 468 vozů se v porovnání s absolutní jedničkou Porsche ČR, tedy golfem (7402 kusů), docela krčí, výsledek to však pozoruhodný určitě je.

Velkým tématem je samozřejmě elektromobilita, ne že by tedy promlouvala nějak výrazně do prodejních čísel, mluvit se o ní ale musí. Aktivní je i Porsche ČR, dovozce bezplatně zapůjčí padesát e-Golfů nejrůznějším firmám a institucím, které mohou po dobu deseti měsíců s autem najet až patnáct tisíc kilometrů. Patnáct e-Golfů se taky zapojilo do pilotního projektu e-carsharingu v Praze.

To je ale zatím naprostá minorita, teď jsem spíš zvědavý na to, jestli jsou obavy z letošního roku opravdu na místě. Na auto.cz budeme vývoj na českém trhu samozřejmě sledovat!

Martin Machala
Diskuze (0)