Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Drahým autům se daří, luxusní automobilky chtějí rozšířit svoji nabídku

David Bureš
Diskuze (1)
Hned několik výrobců luxusních a sportovních aut chce nabídnout SUV. Třeba Bentley ale chystá i základní model stojící pod Continentalem GT.

Celosvětové prodeje automobilů dražších než čtyři miliony korun stabilně rostou, i díky takovým zemím jako Čína, Indie nebo Rusko. Není tak divu, že luxusní výrobci chtějí rozšířit nabídku svých aut.

Rozšíření nabídky těchto automobilek souvisí i s tím, že bohatí se chtějí odlišit. Už jim nestačí jiná barva karoserie, než má soused, chtějí odlišné auto. „Exkluzivita znamená, že nesmí být příliš exemplářů jednoho modelu na jednom místě. Musíme být globálnější a mít více modelů,“ řekl šéf marketingu značky Bentley Kevin Rose britskému magazínu Top Gear.

Bentley v roce 2016 nabídne nové SUV, jehož sériovou podobu ukázalo na prvním snímku. Zvažován je také sportovní vůz, který bude menší než dnešní Continental GT. Velikost vozu ale nebude znamenat, že bude levný, Bentley nechce prodávat auto s cenou nižší než 3,3 milionu korun. Takový model každopádně přijde až po SUV a nových generacích Flying Spuru a Continentalu.

Do segmentu SUV by mohl vstoupit také úhlavní konkurent Bentley – Rolls-Royce, který tento segment vážně analyzuje. Designéři již pracují na tvarech takového modelu, ještě předtím však výrobce musí zjistit, zda SUV bude podle klientů značky pravověrným Rolls-Roycem.

Právě o kategorii SUV mají automobilky velký zájem, vždyť prodeje takových aut rostou. Třeba Peter Schwarzenbauer, člen představenstva BMW Group zodpovědný za Rolls-Royce, si myslí, že v budoucnu budou crossovery a SUV tvořit polovinu světových prodejů aut.

Již potvrzené je SUV Lamborghini Urus, které přijede v roce 2017. Automobilka ze Sant´Agaty má s takovým autem již zkušenosti, na přelomu osmdesátých a devadesátých let nabízela offroad LM 002. Urus má výrazně zvýšit prodeje značky, předběžné plány počítají s výrobou 3.000 kusů tohoto SUV ročně.

Lamborghini není jediným italským výrobcem chystajícím SUV, v plánech ho má také Maserati. Model Levante se má začít vyrábět před koncem letošního roku v továrně Mirafiori. Designově bude vycházet z konceptu Kubang představeného v roce 2011.

Konkurentem Urusu a Kubangu zřejmě bude model od Aston Martinu, který již v roce 2009 představil koncept Lagonda. Projekt britského SUV stále žije, předběžně je plánováno na rok 2017, přičemž jeho platforma bude sdílena s Mercedes-Benzem třídy M.

Naopak McLaren chce nadále vsázet výhradně na supersporty. Vůz s interním kódem P13 se má stát novým základem modelem značky, zacílí například na Porsche 911. McLaren P13 bude prezentován příští rok na ženevském autosalonu, o pohon se postará známý přeplňovaný osmiválec o objemu 3,8 litru. Naopak P15 zaujme místo nad modelem 650S, představen bude zřejmě v roce 2017.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - lukas06
23. 3. 2014 20:32
SUV Rolls-Royce
Asi před rokem pronesl šéf Rollsu, že nebudou do takovýchto segmentů zabíhat, že chtějí zůstat "správně" konzervativní, neboť majitelé Rollsů mají ve své garáži zastánce SUV Range Rover a sportovních aut Ferrari a proto Rolls může v klidu plnit svoji úlohu limuzíny! Tohoto prohlášení by se měl držet. Neříkám, že by to nemohlo být pěkné auto, SUV v Rollsím kabátu, ale nějak to k té značce nesedí....