Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Festival rychlosti v Goodwoodu bude plný hvězdných jmen

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Do Festivalu rychlosti v Goodwoodu zbývá ještě měsíc, organizátoři ale už odhalili, kdo ze slavných hvězd jej letos poctí svou návštěvou.

Festival Of Speed založil Lord March právě před dvaceti lety, je tedy rozhodně co oslavovat. Do Goodwoodu v Západním Sussexu přijede na 125 hvězd motoristického sportu, a to jak těch současných, tak i nedávné, či vzdálenější minulosti. Ze současných pilotů formule 1 se zde představí oba britští mistři světa Jenson Button a Lewis Hamilton. Aktuální jezdecké pole doplní Jules Bianchi, Romain Grosjean,, Max Chilton a Nico Rosberg. Nebudou chybět ani testmani Sébastien Buemi, Marc Gené a Heikki Kovalainen, kteří sice v F1 momentálně nezávodí, ale za volanty monopostů občas sedají. To znamená, že své zástupce zde bude mít sedm současných týmů z jedenácti: Red Bull, Ferrari, Mercedes, Lotus. McLaren, Marussia a Caterham. Vedoucí stáj mistrovství světa bude zastupovat i šéfkonstruktér Adrian Newey.

Výčet bývalých jezdců je také bohatý: kromě mladší generace třicátníků reprezentované Nickem Heidfeldem bude možní získat podpisy například Reného Arnouxe, Jochena Masse, Nelsona Piqueta a Alaina Prosta. Přijedou taktéž Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart, Stirling Moss a dokonce i jediný světový šampion, který dokázal dobýt své tituly na dvou i čtyřech kolech: John Surtees. Organizátoři spočítali dohromady, že se letošní přehlídky zúčastní sedmnáct vítězů Grand Prix F1, kteří společně získali 232 triumfů. Někteří z nich se zapojí i přímo do akce. Například Nick Heidfeld znovu usedne do McLarenu MP4/13, se kterým od roku 1999 drží oficiální rekord trati v Goodwoodu Před čtrnácti lety zajel kopec s délkou 1,866 km za 41,6 s. Trojnásobný šampion Nelson Piquet si zase po letech vyzkouší Brabham BT52 s motorem BMW Turbo. S ním zase Brazilec získal mistrovskou korunu v sezóně 1983, jako vůbec první vítěz prestižního seriálu měl za zády turbomotor.

Na šotolinové trati Forest Rally Stage své řidičské umění předvedou soutěžáci: dvojnásobný šampion IRC Andreas Mikkelsen prožene faldy aktuálnímu Polu WRC od značky Volkswagen, za jeho volant se posadí i legendární El Matador Carlos Sainz. Mikka Hirvonena uvidíme pro změnu uvnitř jeho Citroënu DS3 stejné specifikace. Do ještě starší generace než Sainz náleží Seveřané Juha Kankkunen, Björn Waldegard, Rauno Aaltonen a Hannu Mikkola, každému z nich by se dal věnovat samostatný a hodně dlouhý článek. Nemohou chybět ani domácí: Jimmy McRae (otec Colina) a Russell Brookes. Poslední jméno není možná širší veřejnosti tolik povědomé, ale tenhle pán si na erzetách nejen v Anglii také odjezdil svoje a nebyl zase úplně do počtu... Ke všem pilotům se pochopitelně mají možnost dostat i sami fanoušci a alespoň krátce s nimi prohodit pár slov.

Zároveň bude vystaveno na 350 jedno- i dvoustopých strojů z různých koutů světa, historických období i závodních kategorií. Počínaje motocykly třídy Superbike a konče monstry, která překonala absolutní rychlostní rekord na Zemi. Festival Rychlosti v Goodwoodu se letos koná ve dnech 12.-14. července a za návštěvu rozhodně stojí, byť je to od nás trochu z ruky.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
16. 6. 2013 17:06
Goodwood
jest nekrasnejsim svatkem motorovych hlav. Pral bych kazde motorove palici, aby se tam nekdy zajela podivat. Uvidite tam v podstate vse. :-)