Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors svolává v USA skoro 4.000 vozů kvůli airbagům

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Automobily koncernu General Motors mají problémy se vzduchovými vaky.

Při případné havárii nemusí řidičův airbag vystřelit, což samozřejmě znamená těžká, ne-li smrtelná zranění. Na vině je možný zkrat v kabeláži. Postiženými typy jsou Verano a Chevrolety Cruze, Sonic, respektive sportovní Camaro. Vždy se jedná o modelový rok 2012. Auta, která budou muset navštívit značkové servisy, však představují jen malý zlomek produkce, jde o 3.896 exemplářů.

Svolávací akce začíná podle amerického úřadu pro bezpečnost silničního provozu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) 13. února 2013. Koncern bude své zákazníky, jejichž vozů se potenciální závada týká, neprodleně informovat. Úřad však oficiálně nesdělil, zda v této souvislosti již k nějakému zranění došlo, či nikoliv. Preventivní výměna je v takovýchto případech nutná a výrobce ji poskytuje logicky zdarma prostřednictvím svých dealerů.

Evropských zákazníků Chevroletu se tento problém zřejmě nedotkne, alespoň v tomto ohledu nebyly dosud oficiálně zveřejněny žádné informace. Není divu. Nám dobře známý Cruze se pro USA totiž vyrábí v Lordstownu ve státě Ohio, Sonic s kódem T300 (u nás Aveo) pak vzniká v Orion Township (Michigan). Buick není na starém kontinentě přítomen vůbec, Verano je vzdáleným příbuzným Opelu Astra. Evropské specifikace modelů Aveo a Cruze se rodí v Jižní Koreji.

Jediným modelem, kterého by se závada mohla týkat, je Camaro. To se ale v České republice začalo prodávat až loni a majitele našlo za celý rok jenom 27 exemplářů. Toto číslo je pochopitelně vzhledem ke specifickému charakteru auta úspěchem.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
4. 2. 2013 08:44
Re: Obrovský problém
>:D >:D >:D >:D
Avatar - Atlis
3. 2. 2013 13:14
Re: Obrovský problém
:yes:
3. 2. 2013 12:55
Obrovský problém
Opět nafouknutá novinářská bublina, která z půl promile roční produkce GM udělá neuvěřitelný problém, který bude stát životy přinejmenším poloviny obyvatel New Yorku... :no: