Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gigantický čínský vlakobus opravdu existuje! A jezdí!

Jan Mička
Diskuze (11)
Speciální autobus je široký jako dvouproudá silnice a ostatní automobily jej podjíždějí. Ano, přesně tohle uvedli v Číně do provozu.

V Číně našli způsob, jak ulehčit tamní dopravě, která je jednou z nejhorších na celém světě. Někoho by mohlo napadnout, že zdejší chytré hlavičky ještě zmenšily dnešní kolikrát už tak dost malé automobily, řešením je ale pravý opak. Vzniknul stroj jménem Transit Elevated Bus (TEB), který je bezesporu největším „autobusem", jaký jsme kdy viděli. I když jeho půdorys zabírá spoustu místa, ostatní řidiči to nepocítí, protože podjíždějí pod ním.

Unikátní stroj na délku měří téměř dvaadvacet metrů, je 7,8 metrů široký a 4,5 metru vysoký. Nápad je to geniální, provoz vozidla ale bude zřejmě umožněn pouze v místech, kde se nepohybují náklaďáky, některé dodávky a jiné vyšší automobily. Vejdou se totiž pod něj pouze automobily s výškou 2,1 metru, například Volkswagen Multivan by tedy ještě prošel bez problémů.

Na fotografiích vidíme záběry z prvního testu v reálném provozu, během kterého stroj ujel jenom pár stovek metrů. Pojmout může až tři sta pasažérů, nicméně to rozhodně nemusí být konečná. Díváme se totiž jenom na jediný „vagón“, za který mohou být, stejně jako u konvenčního vlaku, připojeny další. A tím pochopitelně vzroste přepravní kapacita. Celkem se hovoří o možnosti přepravit až 1400 pasažérů najednou. Vzhledem k monstrózním rozměrům nelze počítač s ohromujícími výkony - maximální rychlost TEB je 60 km/h, což je ale na druhou stranu až až.

Jan Mička
Diskuze (11)
5. 8. 2016 10:13
kola na strese
no chci videt jak tohle potka cloveka co ma na aute na strese 4 jizdni kola a jede nekam s rodinkou >:D
4. 8. 2016 22:15
Re: Nekecaju a robia
No podle mě to je jenom nějaká testovací trať někoho kdo do toho nalil prachy.
V Číně je velká spousta bohatých lidí, kteří se nebojí investovat do capin, protože jejich realizace často nebere ohled na různé bezpečnostní/kvalitativní standardy, kvete tam korupce a výroba stojí hubičku.
4. 8. 2016 21:09
Re: Vyšegrád Transylván
Myslíš si snadn že čeští řidiči jsou nějací lumeni?
4. 8. 2016 15:36
Re: Vyšegrád Transylván
Hmm, to je možné, ale na druhou stranu tato tirácká individua tam většinou nejezdí... :-)
Avatar - Pekelná Micinka
4. 8. 2016 14:51
Vyšegrád Transylván
Je to hezký, ale... polský kamion s rumunským řidičem a tahat ven a rozebírat to budou 3 dny. >:-[]