Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská automobilka SAIC se prý dohodla na koupi podílu v GM

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
SAIC jedná o koupi podílu GM v hodnotě maximálně miliardy dolarů.

Automobilka SAIC Motor se v zásadě dohodla na koupi podílu v americké společnosti General Motors v případě, že transakci schválí čínské regulační úřady. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací.

Společnost SAIC již minulý měsíc uvedla, že by mohla v GM koupit podíl v rámci primární nabídky akcií této největší americké automobilky plánované na příští týden. Jednání firem SAIC a GM se podle agentury Reuters soustředila na podíl v hodnotě maximálně miliardy dolarů (zhruba 18 miliard Kč).

GM plánuje prodat 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Měla by tak získat 9,5 až 10,6 miliardy dolarů. Hodlá rovněž prodat preferenční akcie za tři miliardy dolarů.

Investoři podle pátečních informací zdrojů agentury Reuters vyjádřili zájem o kmenové akcie GM v hodnotě kolem 60 miliard dolarů. Očekává se, že emisní cena akcií bude stanovena 17. listopadu. O den později by se s akciemi mělo začít obchodovat na burzách v New Yorku a Torontu.

SAIC je největší čínskou automobilkou a podobně jako její domácí konkurenti doufá, že se po úspěchu na domácím trhu prosadí také globálně. GM provozuje v Číně se SAIC společný podnik Shanghai GM, ve kterém má čínský partner od loňského prosince mírnou většinu. "SAIC a GM mají solidní partnerství," uvedl minulý měsíc analytik Čchen Li-ang z makléřské společnosti Huatai Securities. "Majetkové propojení by toto partnerství pozvedlo na další úroveň," dodal.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)