Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saúdský princ koupil jednoprocentní podíl v GM

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Primární nabídka GM přilákala zájem více investorů z Blízkého východu. Kromě Kingdom Holding však žádný z nich nákup nepotvrdil.

Saúdský princ Valíd bin Talál prostřednictvím své investiční firmy Kingdom Holding koupil v primární nabídce akcií americké automobilky General Motors ve firmě podíl jedno procento. Kingdom Holding oznámil, že minulý týden upsal akcie za 500 milionů USD (asi 9,2 miliardy Kč).

Akcie největší americké automobilky GM se vrátily na burzu po zhruba roce a půl minulý týden. Firma předtím prošla velkou restrukturalizací v rámci režimu bankrotové ochrany a získala rozsáhlou státní pomoc. Její primární nabídka akcií se stala největší v historii Spojených států.

Podle analytiků primární nabídka GM přilákala zájem více investorů z Blízkého východu. Kromě Kingdom Holding však žádný z nich nákup nepotvrdil, napsaly agentury AP a Reuters.

Kingdom Holding a Valíd investovali do několika velkých mezinárodních společností. Patří mezi ně mediální firma News Corp., Citibank či společnost Disney. Princ Valíd bin Talál je podle časopisu Forbes 19. nejbohatším člověkem planety. Princův majetek časopis ve svém posledním průzkumu vyčíslil na 19,4 miliard dolarů (zhruba 356,3 miliardy Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
25. 11. 2010 19:16
... a taky A380
Je to prozatim jediny privatni zakaznik pro Airbus A380.