Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Austrálie – Pešek dojíždí šestý

Miroslav Kudělka
Diskuze (1)
Druhý z trojice závodů silničního MS motocyklů v zámoří se jel na australském Phillip Islandu. Lukáš Pešek ve 125 dojel po pádu na velmi pěkném šestém místě, Jakub Smrž ve 250 na výborném osmém.

Druhý z trojice závodů silničního MS motocyklů v zámoří se jel na australském Phillip Islandu. Lukáš Pešek ve 125 dojel po pádu na velmi pěkném šestém místě, Jakub Smrž ve 250 na výborném osmém.

125 – Alvaro Bautista mistrem světa, Pešek výborně šestý

Závod nejnižší třídy měl velmi dramatický úvod, když musel být po hromadném pádu v prvním kole zastaven. V této skrumáži skončil také Lukáš Pešek (Derbi). Na novém startu se však Pešek objevil. Od startu šel do čela stejně jako poprvé Alvaro Bautista (Aprilia), který potřeboval dojet před Mikou Kalliem (KTM), aby mohl již dnes získat titul mistra světa. Nasadil vysoké tempo a i přes Kalliovu snahu nakonec dojel do cíle první s náskokem přes tři sekundy právě na svého největšího soupeře. Třetí místo vybojoval Mattia Pasini (Aprilia), který dokázal v závěru předstihnout Thomase Luthiho (Honda). Pešek nestačil tempu vedoucí pětice a do cíle dojel se ztrátou šesti sekund na šestém místě na čele druhé skupinky čítající čtyři jezdce.

Celkově se stal vítězem Bautista s 280 body. Druhý je Kallio s 201 body před Pasinim se 172. Čtvrté místo Sergio Gadea (Aprilia) se 143 body o bod před pátým Hectorem Faubelem (Aprilia). Pešek je s 119 body na celkovém šestém místě.

250 – Lorenzo těsně vítězí, Smrž výborně osmý

Nejlepší start předvedl Andrea Dovizioso (Honda), který se ujal vedení a ihned si utvořil drobný náskok před Alexem de Angelisem (Aprilia), Hiroshi Aoyamou (KTM) a Jorge Lorenzem (Aprilia). Z osmého místa také skvěle odstartoval Jakub Smrž (Aprilia), když v úvodních kolech jezdil na sedmém místě. Vedoucí čtveřice se rychle oddělila od zbytku pole a jela si vlastní závod. Dovizioso však na čele vydržel jen krátce, když jej po dvou kolech vystřídal de Angelis. Čtveřice sváděla tuhý boj po celé první dvě třetiny závodu,ale s blížícím se koncem se do čela dostal Lorenzo, jehož tempu stačil jen de Angelis. Tato dvojice se utrhla a do samotného závěru bojovala o vítězství, které nakonec získal Lorenzo o 0,009 sekundy před de Angelisem. Třetí dojel se ztrátou 6,5 sekundy Aoyama a Dovizioso proťal cílovou čáru jako čtvrtý se ztrátou již 18 sekund. Skupinku bojijící o páté místo dovedl do cíle Shuei Aoyama (Honda) se ztrátou 36 sekund a na jejím konci dojel Smrž na výborném osmém místě, protože před ním dojeli jen jezdci na továrních strojích či s podporou továrny.

Celkově vede Lorenzo s 249 body před Doviziosem s 225 body. Třetí příčku drží de Angelis se 167 body a Aoyama je se 148 body čtvrtý jen těsně před Locatellim se 147. Smrž je se 48 body na 12. místě.

MotoGP – Melandri králem zmoklého závodu

Start závodu třídy MotoGP byl pro začínající déšť v zahřívacím kole odložen o deset minut a vyhlášen jako mokrý. I přesto všichni závodníci odstartovali na suchých pneumatikách. Nejlépe vyrazil Shinya Nakano (Kawasaki) a ihned si vytvořil bezpečný náskok. Po prvním kole měl náskok přes dvě sekundy a po druhém již 3,5. Za něj se zařadili Colin Edwards (Yamaha), Kenny Roberts (KR211V), Marco Melandri, Dani Pedrosa (oba Honda) a Sete Gibernau (Ducati). Během prvních dvou kol se na druhém místě vystřídali mimo Edwardse také Melandri a Gibernau, který dokázal zbytku jezdců poodjet. Melandri na třetím místě měl v dalších třech kolech plné ruce práce s dotírajícím Valentinem Rossim (Yamaha), kterému se vůbec nepodařil start a rychle dotahoval vzniklou ztrátu. Nakonec mu podlehl a Rossi se hnal za druhým Gibernauem. V šestém a sedmém kole, to už na trať vydatně pršelo, se Rossi přetahoval o druhé místo s Gibernauem, ale Španěl byl tentokrát úspěšnější a pozici uhájil. V sedmém kole začali první jezdci zajíždět do boxů pro náhradní stroje s pneumatikami na mokrou trať. Zatímco Nakano na vedoucí pozici statečně klouzal na hladkých pneumatikách, prakticky všichni jezdci za ním se v osmém kole vydali do boxů vyměnit stroje. Stalo se tak poprvé, kdy bylo využito pravidlo možnosti vyměnit stroj při mokrém závodě. Nakano byl tak v jeden okamžik na trati téměř sám a do boxů se vydal až v následujícím kole. Když vyjel zpět na trať těsně jej předjel již rozjetý Gibernau, který se tímto ujal vedení v závodě. Nakano však zřejmě neobul nejlepší pneumatiky, protože během téhož kola klesl až na pátou příčku. Naopak na výměně velmi vydělal domácí Chris Vermuelen (Suzuki), jemuž voda viditelně svědčí a dostal se na druhé místo před Carlose Checu (Yamaha), který byl své Dunlopy vyměnit mezi prvními.

Jelikož je okruh umístěn na ostrově blízko moře, počasí se mění velmi rychle a tak po čtyřech kolech vytrvalého deště se počasí opět změnilo a trať začala pomalu osychat alespoň na části okruhu. Toho dokázal nejlépe využít Melandri, který zřejmě obul nejlepší pneumatiky, protože rázem jezdil skoro o dve sekundy na kolo lepší časy než ostatní jezdci a rychle postupoval vpřed. V 15. kole celkem bez potíží předjel druhého Vermuelena a hnal se za Gibernauem, kterému jeho obutí naopak na osychající trati příliš nepomáhalo. O kolo později jej Melandri předjel a v dalším okruhu jej předstihl také Vermuelen. Osychající trať také stále lépe seděla Rossimu, který se pohyboval na sedmém místě, ale kolo za kolem zrychloval a posledních deset kol dosahoval stejných časů jako vedoucí Melandri. Polamu se posouval kupředu a v 18. kole se dostal na čtvrté místo se ztrátou téměř pět sekund na třetího Gibernaua. Rossiho časy však ukazovaly, že se nevzdává a kolo za kolem se na trápícího se Gibernaua dotahoval.

Do posledního kola najížděl Melandri s náskokem přes 9 sekund na druhého Vermuelena, jenž však před Gibernauem bránil již jen 1,5 sekundy a čtvrtý Rossi měl stejnou ztrátu zase na něj. Problém byl v tom, že Vermuelen a Gibernau jeli prakticky stejně rychle, zatímco Rossi byl na kolo o více než sekundu rychlejší. Navíc za sebou táhl rovněž zrychlujícího Haydena, který se snažil minimalizovat bodový rozdíl v případě, že Rossiho nepředjede. Rossi však jeho snahu zlikvidoval v poslední zatáčce, do které sice najížděl jako čtvrtý, ale na výjezdu již byl na třetí příčce a ani Gibernauova snaha o co nejbrutálnější zrychlení mu nezabránila v zisku třetí příčky.

Melandri si v obtížném závodě dojel pro třetí vítězství sezóny, druhý Vermuelen se na domácí trati dočkal nejlepšího výsledku své premiérové sezóny a prvních stupňů vítězů pro sebe i Suzuki. Rossimu se třetím místem podařilo umazat dalších pět bodů ze ztráty na vedoucího Haydena a navíc se posunul na druhou příčku. Čtvrtý Gibernau asi moc nadšením nehoří stejně jako pátý Hayden, který v poslední zatáčce nedokázal totéž co Rossi a výrazně ztratil. V úvodu skvělý Nakano nakonec dojel až na osmém místě.

Celkově vede Hayden s 225 body, na druhé místo se posunul Rossi s 204 body. Třetí místo drží díky většímu počtu vítězství Melandri se 193 body. Dnešní 15. místo a jediný bod do sbírky stál Pedrosu pokles ze druhé až na čtvrtou příčku se stejnými body jako má Melandri. Pátý je se 180 body Loris Capirossi (Ducati).

Miroslav Kudělka
Diskuze (1)