Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Austrálie, Phillip Island – Druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhá kvalifikace na GP Austrálie přinesla na větrném Phillip Islandu další vylepšování časů a ve 125 a MotoGP padly nové rekordy. Ve 250 zvládl Jarda Huleš udržet výbornou 10. pozici, což je jeho nejlepší výsledek ve třídě.

Druhá kvalifikace na GP Austrálie přinesla na větrném Phillip Islandu další vylepšování časů a ve 125 a MotoGP padly nové rekordy. Ve 250 zvládl Jarda Huleš udržet výbornou 10. pozici, což je jeho nejlepší výsledek ve třídě.

O týden později se ve 125 dostavila forma Stefano Peruginimu (Aprilia), když zajel nový rekord okruhu. Bohužel pro něj, o titulu je již rozhodnuto a tak mu zbývá boj o druhé místo. Na pole position se prosadil až v samotném závěru, když časem 1:37,342 odsunul na druhé místo Alexe de Angelise (Aprilia). Ten jen o několik okamžiků dříve totéž udělal Jorge Lorenzovi (Derbi), který svým pátečním časem dlouho držel první místo. Rozdíl mezi prvním a druhým je 0,113 sekundy. Lorenza překonali ještě mladíci Mika Kallio (KTM) na třetím místě a domácí Casey Stoner (Aprilia) se čtvrtým časem. Lorenzo tak odstartuje ze druhé řady jako pátý a společně se šestým Hectorem Barberou (Aprilia) jako jediný z prvních dvou řad nedokázal zlepšit páteční čas. Sedmý čas zajel Mirko Giansanti (Aprilia) a posledním mužem ve druhé řadě bude Andrea Dovizioso (Honda).

Dani Pedrosa (Honda), který si v pátek zlomil oba kotníky již podstoupil operaci, která znamenala mimo jiného také přírůstek jeho váhy, neboť mu lékaři museli kosti sešroubovat několika šrouby. Počítá se, že se na motorku bude moci vrátit za tři až čtyři měsíce.

Ve třídě 250 si pátou pole position v řadě zajistil Toni Elias (Aprilia), který v samotném závěru zvládl závěrečnou sekci okruhu nejlépe a předstihl provizorního držitele této pozice z pátku Sebastiana Porta (Honda). Elias zajel čas 1:33,771 a byl o 0,08 sekundy rychlejší než Porto. Třetí Franco Battaini a pátý Fonsi Nieto (oba Aprilia) udělali v závěrečné pasáži drobné chyby a tak se s Eliasovým časem nemohli měřit. Před Nieta se ještě vmáčkl na čtvrté místo Randy de Puniet (Aprilia). K Nietovi se do druhé řady postaví Sylvain Guintoli (Aprilia) na šestém místě, sedmý Manuel Poggiali (Aprilia), ten potřebuje v závodě dojet před Eliasem a Robertem Rolfem (Honda), který odstartuje jako osmý.

Jarda Huleš sice dnes nedokázal zlepšit svůj páteční čas, ale i ten stačil na vynikající 10. startovní pozici. Lukáš Pešek (Yamaha) dokázal zrychlit proti pátku o více než 1,5 sekundy a posunul se na 18. místo.

V MotoGP prakticky celou dobu kraloval Valentino Rossi (Honda) a on také nastoupí zítra na nejvýhodnější pozici na startovním roštu. Systematicky vylepšoval svůj čas a nakonec jej dotlačil na hodnotu 1:30,068, což je o 1,9 sekundy lepší čas, než loňský rekord Jeremy McWilliamse. Pokrok opět dramatický. Druhé místo dlouho držel Troy Bayliss (Ducati), který ovšem v závěru opět podlehl kolegovi Lorisi Capirossimu (Ducati), který zajel se ztrátou 0,428 sekundy druhý čas a Sete Gibernauovi, jenž se posunul na třetí místo. Na Baylisse tak zbyla poslední pozice v první řadě. Tu v závěru uhájil před zle dotírajícím Nicky Haydnem (Honda), který se nakonec musel spokojit s pátým místem a startem ze druhé řady. Vedle Haydena se postaví Max Biaggi (Hodna) za něhož se na sedmé místo posunul Marco Melandri (Yamaha), který se dnes vyvaroval pádů a svým výkonem zavzpomínal na loňský rok, kdy zde byl po vítězství korunován králem 250. Osmý čas docílil Biaggiho kolega Tohru Ukawa (Honda).

Zatímco Jeremy McWilliams (Proton KR) dokázal i dnes uhájit postavení v první desítce, konkrétně 10. místo, domácí Garry McCoy (Kawasaki) se musí spokojit se startem ze 12. pozice. Typická vyrovnanost, která je v Austrálii tradicí, byla zachována i letos, když se prvních 18. jezdců vešlo do dvou sekund. O rostoucí rychlosti zase svědčí, že loňský rekord překonalo prvních 17. jezdců!!

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)