Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky, Brno – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Po třech týdnech odpočinku se do Brna sjeli účastnící silničního MS k 10. podniku letošního šampionátu. Brněnský závod je očekáván s napětím, zdali se ještě více zdramatizuje boj o titul ve třídě MotoGP.

Po třech týdnech odpočinku se do Brna sjeli účastnící silničního MS k 10. podniku letošního šampionátu. Brněnský závod je očekáván s napětím, zdali se ještě více zdramatizuje boj o titul ve třídě MotoGP.

Ve třídě 125 si nejlepší čas dne vyjel Dani Pedrosa (Honda) a jeho hodnota je 2:09,330. Jako jediný dokázal porazit Casey Stonera (Aprilia), který jel skvěle až do svého pádu šest minut před koncem. Za Pedrosou zaostal o 0,147 sekundy, ale moc radovat se nemůže, neboť si zlomil klíční kost a ve VC České republiky startovat nebude. Sérií rychlých kol se na třetí pozici posunul Stefano Perugini (Aprilia) a provizorní první řadu doplňuje Youchi Ui (Aprilia). Druhá řada má jezdecky nepřekvapující obsadu. Pátý je Lucio Cecchinello, šestý Steve Jenkner a sedmý Hector Barbera (všichni Aprilia). Osmý čas zajel Mika Kallio, což by nebylo žádné překvapení, ale jelikož před týdnem přesedlal ke KTM místo Arnauda Vincenta a se strojem se seznamuje, je to výkon jako hrom.

Tentokrát máme ve startovním poli také naše zástupce na divokou kartu a nejlepší z nich je nejmladší a ještě navíc dívka Markéta Janáková (Honda). Markétě je teprve 15 let a zajela 31. čas se ztrátou 4,179 sekundy na Pedrosu. Těsně za ní je Igor Kaláb (Honda) na 32. místě a poslední z našich je Václav Bittamn (Honda) na předposledním 36. místě.

Třída 250 zažila opět nápor Francouze Randy de Punieta (Aprilia), který se po těžkém pádu v Assenu velice rychle otřepal a zajel nejlepší čas 2:04,099. Ke druhému místu tak odsoudil vítěze posledního závodu v Německu Roberta Rolfa (Honda), který zaostal o 0,314 sekundy. Třetí čas zajel tradičně skvěle se kvalifikující Franco Battaini (Aprilia) a odsunul za sebe vedoucího muže celkové klasifikace Manuela Poggialiho (Aprilia). Také druhá řada nemá žádné překvapivé obsazení. Pátý čas zajel Fonsi Nieto před kolegou z týmu Toni Eliasem (oba Aprilia). Sedmý čas zajel Sebastian porto (Honda) a osmý Sylvain Guintoli (Aprilia).

Velké a příjemné překvapení připravil domácím fanouškům Radomil Rous (Aprilia) jedoucí na divokou kartu. Rous dokázal zajet výborný 13. čas a zaostal jen 2,698 sekundy za prvním. Kuba Smrž (Honda) zajel svůj lepší standard na 17. místo. Lukáš Pešek (Yamaha), který do konce roku nahradí Jardu Huleše zajel 24. čas. Poslední z našich Michal Filla (Yamaha) jedoucí na divokou kartu zajel 26. čas.

Třída MotoGP zná v Brně jen jednoho vládce a tím je Max Biaggi (Honda). Také v první kvalifikaci nenašel přemožitele a zajel také nový rekordní čas 1:59,520 a vylepšil tak své loňské maximum o necelé 0,2 sekundy. Druhý čas dne zajel Valentino Rossi (Honda), když za Biaggim zaostal o 0,188 sekundy. Italskou nadvládu potvrdil třetím místem Loris Capirossi (Ducati). Potěšující je čtvrté místo Tohru Ukawy (Honda), který se letos nečekaně trápí. Druhá řada má vyrovnané obsazení co do značek – dvě Hondy a dvě Yamahy. Pátý čas zajel černý kůň šampionátu Sete Gibernau před nováčkem Nicky Haydenem (oba Honda). Sedmý čas zajela jednička Yamahy Carlos Checa před Shinyou Nakanem na stejném stroji.

Nedávné brněnské testy se pozitivně projevily nejen na výkonu šestého Haydena, ale i na 9. místě dalšího nováčka Makoto Tamady (Honda). S inovovaným čtyřdobým pětiválcem přijel do Brna Proton a Jeremy McWilliams ihned potvrdil jeho vylepšenou formu, když zajel vynikající 16. čas. Určitého zlepšení docílila také Kawasaki, jejíž jezdci se seřadili na 17. až 19. místě v pořadí Alex Hofmann, Andrew Pitt a Garry McCoy. Umístění sice není příliš lichotivé, ale časový odstup od nejlepších již nečiní ani 3 sekundy, což je výrazné zlepšení. Novinkou je také to, že Hofmann již dnes podepsal s Kawasaki smlouvu na příští rok jako plnohodnotný jezdec

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)