Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Holandska – Pešek dojel sedmý a opět bodoval

Miroslav Kudělka
Diskuze (1)
Závodem v Assenu se MS silničních motocyklů přehouplo do své druhé poloviny. Náš Lukáš Pešek se po třech nepodařených závodech opět dostal k větší porci bodů, ale i přesto klesl v celkovém hodnocení ze třetí na čtvrtou příčku.

Závodem v Assenu se MS silničních motocyklů přehouplo do své druhé poloviny. Náš Lukáš Pešek se po třech nepodařených závodech opět dostal k větší porci bodů, ale i přesto klesl v celkovém hodnocení ze třetí na čtvrtou příčku.

125 – Pasini k neudržení, Pešek opět bodoval

Závod nejnižší třídy měl podobný průběh jako před týdnem v Doningtonu. Mattia Pasini (Aprilia) konečně dostal motorku nejen rychlou, ale i spolehlivou a tak mohl od startu hned všem ujet a po celý závod „jen“ udržovat bezpečný náskok. Vychutnal si druhé vítězství v řadě, což mu dozajista vynahradilo nešťastný úvod sezóny. O druhé místo po celý závod bojovala šestičlenná skupinka, ve které se držel i náš Lukáš Pešek (Derbi). Hlavní slovo v této skupině měli jezdci týmu Bancaja Aspar Hector Faubel, Gábor Talmácsi a Sergio Gadea (všichni Aprilia). Ti také v tomto pořadí proťali cíl a rozdělili si zbytek míst na stupních vítězů. Pešek se po celou dobu pohyboval na chvostu této skupinky a ani v závěru závodu nenašel síly na útok potřebný k posunu vpřed. Do cíle tedy dojel sedmý a připsal si 9 bodů.

Celkově si vedení upevnil Faubel se 138 body. Druhý Talmacsi má na kontě bodů 131. na třetí místo se posunul Gadea se 105 body. Náš Pešek klesl na čtvrté místo se 103 body. Pátý Tomoyoshi Koyama (KTM) má na kontě 98 bodů.

250 – Lorenzo zpět na špici

Start třídy 250 nejlépe zvládl Andrea Dovizioso (Honda), kterého těsně sledoval Jorge Lorenzo (Aprilia). Toto pořadí na čele však nevydrželo ani do konce prvního kola, protože Lorenzo se velice záhy posunul do vedení. Od toho okamžiku si začal vytvářet náskok, který udržel až docíle. Za jeho zády nejdříve jezdil Dovizioso, ale pak jej předjel Alex de Angelis (Aprilia) a také mu ujel. Tempo Aprilií bylo dnes na Doviziosovu Hondu příliš vysoké a tak mu nezbylo, než přenést přes srdce také to, že jej předjel ještě i Alvaro Bautista (Aprilia). I když to chvíli vypadalo, že Bautisty by se mohl udržet, nakonec to nezvládl a do cíle dojel osaměle na čtvrtém místě. Pátý skončil po tuhém boji a útoku v poslední šikaně, Hiroshi Aoyama (KTM), když se mu podařilo za svá záda odsunout Marca Simoncelliho (Gilera).

Náš Karel Abrahám (Aprilia) dokázal dojet na posledním bodovaném místě a tak získal jeden bodík za 15.místo.

Celkově si vedení upevnil Lorenzo se 178 body. Druhý Dovizioso má stejných 155 bodů jako třetí de Angelis. Čtvrtý Bautista má na kontě 116 bodů a pátý je Hector Barbera s 80 body. Abrahám je se 14 body na 19. místě.

MotoGP – Rossi nezadržitelně zvítězil

Zmoklá kvalifikace sice přinesla pole position Chrisi Vermuelenovi (Suzuki), ale nejlepší start před 91,5 tisíci diváky, předvedl Casey Stoner (Ducati) startující ze druhého místa. Stoner se ujal vedení a za něj se zařadili Vermuelen, John Hopkins (Suzuki), Marco Melandri (Honda), Colin Edwards (Yamaha) a Dani Pedrosa (Honda). Stoner si hned v prvních zatáčkách začal vytvářet malý náskok, protože Vermuelen jeho tempu nestačil. Naopak Hopkinsovi jeho stroj jel mnohem lépe a tak se ještě v prvním kole posunul na druhé místo. Sice se snažil Stonera zachytit, ale nepodařilo se mu to. Po třech kolech jel Stoner na čele s již 1,5 sekundovým náskokem. Zatímco vedoucí pozice byla celkem jasná a také druhé místo Hopkinse nebylo v přímém ohrožení, třetí Vermuelen již byl v mnohem těžší situaci. Vynikající úvod závodu totiž předvedl Nicky Hayden (Honda). Přestože startoval z nelichotivé 13. pozice, ve druhém kole již snadno předjížděl čtvrtého Melandriho. Jeho tempo bylo na úrovni Stonera což vedlo ve čtvrtém kole k úspěšnému ataku na třetího Vermuelena. Za Haydenem jel jako stín jeho kolega Pedrosa, který Vermuelena předjel o pár desítek metrů později také.

Přestože posun Haydena byl velmi vítanou novinkou letošního ročníku, mnohem větší pozornost poutal o několik pozic dále jedoucí Valentino Rossi (Yamaha). Jeho start nebyl nijak oslnivý, stejně jako 11. startovní pozice. V prvních kolech jej nebylo nijak moc vidět, ale od třetího kola začal intenzivně zrychlovat. Předjížděl jednoho jezdce za druhým a v pátém kole již držel páté místo. V těchto okamžicích byl nejrychlejším jezdcem na trati a zajížděl o 0,5 až 0,8 sekundy rychlejší časy než vedoucí Stoner. O dvě kola později si celkem bez potíží poradil se čtvrtým Pedrosou a jen o kolo déle mu vydržel vzdorovat Hayden. Přestože druhý Hopkins měl v ten okamžik náskok 2,7 sekundy, Rossimu trvalo jen čtyři kola, aby jej dostihl a předjel. Vzhledem k časům jaké i nadále zajížděl Rossi a těm, které časomíra ukazovala Stonerovi, bylo nad slunce jasné, že je jen otázkou krátké chvíle, kdy se tito dva špičkoví jezdci dostanou do přímé konfrontace. Rossi dotáhl více než sekundovou ztrátu během dvou kol a ihned začal útočit na první příčku. Stoner sice nedokázal jet tak rychle jako Rossi, ale celých 10 kol dokázal blokovat všechna místa vhodná k předjetí. Rossi na něj nakonec vyzrál čtyři kola před cílem, když si ve výjezdu ze zatáčky před závěrečnou šikanou dokázal podržet vnější stopu o chvilinku déle než Stoner. Tento okamžik stačil k tomu, aby do šikany najížděl vnitřní stopou a také trochu rychleji. Stoner musel ubrat, aby do něj nenarazil a tím bylo rozhodnuto. Na následující cílové rovince mu už ani síla jeho Ducati nestačila na stažení náskoku, který Rossi v šikaně získal. Navíc Rossi ihned nasadil stejné tempo, které jej dovedlo za Stonerova záda a v následujícím kole na něj najel 0,8 sekundy. Tím bylo o vítězi rozhodnuto, protože Stoner tentokrát nedokázal odpovědět.

Ze svého třetího letošního vítězství se radoval Rossi a mírně stáhl Stonerův náskok na čele šampionátu. Jeho vynikající výkon tentokrát zastínil strojově přesného Stonera, jehož Ducati na technickém Assenu nedokázala nabídnout nejlepší ovladatelnost v poli. Na výborné třetí příčce dojel úřadující šampión Hayden. Letos poprvé dokázal dojet na stupních vítězů a předvedl výkon hodný svého titulu. Čtvrtý Pedrosa odjel pěkný závod bez chyb, ale rozhodně nesplnil to, co se od něj čeká – boj o vítězství. Navíc jej letos poprvé pokořil i týmový kolega Hayden. Pátý dojel i přes vynikající první polovinu závodu Hopkins. Tomu se stále nedaří najít si pravidelnou cestu na stupně vítězů a i když má letos téměř dvojnásobek bodů než měl loni touhle dobou, dnešní výsledek není příliš důvodem k jásotu. Šestý dojel Edwards, který po skvělém výkonu před týdnem zase poněkud zapadl. Větší vyrovnanost výkonů by mu rozhodně neuškodila. Pěkným sedmým místem se předvedl veterán Alex Barros (Ducati). Výborný výsledek zajel také osmý Anthony West (Kawasaki), který i na suchu ukázal, že ač ve svém druhém závodě teprve zjišťuje jak na třídu MotoGP, tak rychlost mu nechybí.

Celkově stále vede Stoner se 185 body. Druhý Rossi se se 164 body poněkud přiblížil. Třetí Pedrosa se 119 body již notně ztrácí. Čtvrtý Hopkins nashromáždil 94 bodů a pátý Vermuelen jich má 88.

Miroslav Kudělka
Diskuze (1)