Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Německa – první kvalifikace, Gibernau nejrychlejší

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Na východoněmeckém okruhu Sachsenring se jede tuto neděli osmý podnik letošního MS motocyklů a seriál se dostává do poloviny. Pořadatelé očekávají rekordní návštěvu přes 200 tis. fanoušků. Jezdci jim zatím ukazují, že bude na co se dívat.

Na východoněmeckém okruhu Sachsenring se jede tuto neděli osmý podnik letošního MS motocyklů a seriál se dostává do poloviny. Pořadatelé očekávají rekordní návštěvu přes 200 tis. fanoušků. Jezdci jim zatím ukazují, že bude na co se dívat.

125

V nejslabší třídě zajel nejlepší čas Hector Barbera na Aprilii, které obsadily celou první řadu. Barbera zajel čas 1:27,870 a jako jediný se dostal pod hranici 1:28. Přesto zaostal za loňským Peruginiho časem o 0,153 sekundy. Druhý čas i přes závěrečnou snahu nakonec zajel Marco Simoncelli a zaostal o 0,283 sekundy. Třetí čas vybojoval Pablo Nieto a první řadu doplňuje velezkušený Youichi Ui, který se ani letos nemůže najít a jen vzpomíná na zašlou slávu svých vítězství. Pátý čas zajel a druhou řadu otevírá Mirko Giansanti (Aprilia) před Casey Stonerem (KTM), Jorge Lorenzem (Derbi) a vedoucím mužem průběžného hodnocení Andreou Doviziosem (Honda). Pěkně zajel Lukáš Pešek (Honda), když vybojoval 12. příčku a na nejlepšího ztrácí jen 1,012 sekundy. Další naši tak úspěšní nejsou. Václav Bittman (Honda) v týmu Elit zajel 32. čas se ztrátou 3,573 sekundy a Markéta Janáková (Honda) se zatím nekvalifikovala.

250

Nejrychlejším mužem střední třídy byl dnes Sebastian Porto (Aprilia), který časem 1:25,078 vytvořil nový rekord, když svůj loňský čas vylepšil o 0,7 sekundy. Druhý čas zajel loňský vítěz tohoto závodu Roberto Rolfo (Honda) a zaostal o 0,308 sekundy. Třetí příčku si zatím zajistil Alex de Angelis před Randy de Punietem (oba Aprilia). Do druhé řady se tak řadí Manuel Poggiali (Aprilia), Dani Pedrosa, Toni Elias (oba Honda) a osmý Fonsi Nieto (Aprilia). O vysokém tempu svědčí fakt, že ještě sedmý Elias překonal loňský rekordní čas a celá tato sedmička by se v třídě MotoGP zařadila kolem 18. místa a nechala za sebou minimálně šest jezdců. Kuba Smrž (Honda) zajel 19.čas a za Portem zaostal o 2,102 sekundy.

MotoGP

Další netrpělivě očekávaná kvalifikace vyzněla nejlépe pro Sete Gibernaua (Honda), který v závěru odolal všem nájezdům konkurence. Jeho čas 1:23,247 je novým rekordem a loňský Biaggiho čas překonal o 0,5 sekundy. Blýskání se na časy v týmu Repsol Honda naznačuje druhým místem Nicky Hayden a čtvrtým Alex Barros. Hayden zaostal za Gibernauem o 0,206 seundy. Třetí čas si zajistil Valentino Rossi (Yamaha), který byl nejpilnější ze všech jezdců a odkroužil celkem 34 kol. Vedle čtvrtého Barrose se staví Kenny Roberts (Suzuki), který potvrzuje nastoupený trend lepšících se výkonů své Suzuki na pneu Bridgestone a stejně jako v Riu je nejlepší jezdec na těchto pneumatikách. Šestý čas zajel Marco Melandri (Yamaha) a ukazuje, že výpadek v Riu byl jen dočasný. Sedmý je John Hopkins na druhé Suzuki a jen potvrzuje to co platí i pro Robertse, že když motorka funguje, tak je to hračka. Osmý zajel Carlos Checa (Yamaha) a až devátý je Max Biaggi (Honda). Na desátém místě je nejlepší Ducati s Lorisem Capirossim a až 11. čas zajel vítěz z Ria Makoto Tamada (Honda). Nejvyšší rychlost naměřili Troyi Baylissovi (Ducati), který sice zajel až 12. čas, ale jel rychlostí až 290,1 km/h. Pro srovnání Robertsovi naměřili „pouhých“ 277,2 km/h, což je o 23 km/h méně a přesto je rychlejší. Prvních 13. jezdců se vešlo do jedné sekundy.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)