Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gulf Oil uklidňuje: Ropa příští rok zlevní na polovinu

Diskuze (20)
Joe Petrowski, šéf sítě čerpacích stanic Gulf, odhaduje, že na konci roku bude barel ropy stát 50 dolarů.

Americký řetězec čerpacích stanic očekává zvrácení současného trendu – za posledního čtvrt roku ropa zdražila o 20 % a nyní se jeden barel na burzách prodává za ceny okolo 105 dolarů. V USA kvůli tomu výrazně zdražuje benzin, podobně radikálně jako u nás před dvěma lety. Nejvyšší čas uklidnit nervózní zákazníky…

Důvodem současného růstu je, že poptávka po ropných palivech v automobilové dopravě překonává očekávání. Dodavatelé jednoduše nebyli na tuto situaci připraveni a jediným řešením je zvyšování cen. Šéf Gulfu ale hned přidává výhled dalšího vývoje: současný stav je přechodný a ve střednědobém horizontu naopak poptávka klesá.

Proto odhaduje radikální pokles cen. Produkce rafinérií není dostatečně flexibilní a v zimě bude spotřeba paliva nižší, takže vzniknou přebytky. Dokonce má být spotřeba ropných paliv ve srovnání s předchozími lety nižší výrazně, protože alternativní paliva snižují poptávku po ropě v sektoru energetiky.

Nám řidičům ale stejně nezbývá než doufat, že se olejáři nemýlí. A musíme si také počkat, jestli bude mít snížení ceny ropy výraznější vliv na prodejní ceny benzinu a nafty.

Diskuze (20)
17. 7. 2013 20:52
Re: těžko
No auto je stroj jako každý jiný. Pokud mu člověk dává tu správnou údržbu dokáže pracovat v podstatě do nekonečna. To že auta zastarávají rychleji je dáno elektronikou, která je v nich stále ve větší míře.
Avatar - autista
17. 7. 2013 19:44
Re: KALOUSEK
Berane, proč bych Ti měl něco pořád dokazovat. podívej se sem:
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
;-)
Avatar - JDM
17. 7. 2013 11:22
Re: těžko
přesně tak , když si koupíš televizi,mobil,ledničku za měsíc už je tady novej model . Ale auto to poslouží ještě několika lidem po tobě , nebo alespoň dřív to auta dělala těm dnešním už se tolik nechce >:-[]
17. 7. 2013 10:36
Re: KALOUSEK
O kolik se oproti předchozí vládě (do roku 2010) zvedla spotřební daň? DPH si pamatuji dobře, od letoška to je jedno procento.....do loňska to bylo 20%.

17. 7. 2013 10:03
Re: těžko
pleteš si elektroniku se ,,strojem,, . elektronika zastarává poooodstatně rychleji než stroje. Protože vývoj v konstrukci, metalurgii apod. jde dopředu jen velmi pomalu. Mění se pouze právě elektronika a věci s ní související.