Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejžádanější ojetina? Stříbrné kombi s turbodieselem

David Bureš
Diskuze (51)
V posledních letech roste zájem o kombi nebo o vozy vybavené klimatizací.

Zákazníci tuzemských autobazarů mají největší zájem o kombi ve stříbrné metalíze a vznětovým motorem pod kapotou, jehož výkon je 50 až 100 kW. Vyplývá to ze statistik společnosti AAA Auto.

AAA Auto analyzovalo svoji statistiku nejprodávanější výbavy prodaných ojetých automobilů, takzvaný AAA Auto Index. Zkoumaná data se týkala 148.321 prodaných ojetin z portfolia bazarů AAA Auto v letech 2008-2012.

Statistika dokazuje, že prodejům v autobazarech aktuálně dominují vozy poháněné vznětovými motory. Aut s benzinovým agregátem se v uplynulých pěti letech prodalo více jen v roce 2008. Podíl zážehových jednotek ale od té doby pravidelně roste, podle expertů AAA Auto je to patrně tím, že cena nafty a benzínu je prakticky stejná, zatímco vozy s turbodieselem jsou dražší. Z alternativních paliv je na tom podle očekávání nejlépe LPG.

Doporučujeme: Kupujete ojetý automobil? Tak si ho pořádně projeďte!

V minulých letech postupně rostly prodeje aut s karoserií kombi. „Nůžky mezi sedany a kombíky se i nadále rozevírají. Svědčí to o tom, že zákazníci mnohem více zkoumají užitkovou hodnotu vozu pro rodinu,“ tvrdí generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. Podle Topolové již také dávno neplatí, že druhé auto v rodině je spíše malý vůz.

AAA Auto Index ukázal, že v minulých čtyřech letech rostl odbyt aut starých maximálně pět let. „Také firemní klientela je v uplynulých letech více poptává. Vysvětlujeme si to změnou ekonomického klimatu od roku 2008. Citlivost na ztrátu hodnoty nových vozů bezprostředně po nákupu roste,“ říká Topolová.

Zvyšuje se i prodej ojetin s dvěma a více airbagy, více než polovina ojetých vozů je vybavena antiblokovacím systémem. Tento růst je ale dán i tím, že ABS je u aut prodaných v Evropské unii už několik let povinné. Minimálně dvěma airbagy jsou pak v EU vybaveny takřka všechny nové vozy.

Redakční tip: Deset nejčastějších chyb při nákupu ojetého vozu

Spolu s tím, jak se zlepšuje komfortní výbava aut, roste počet prodaných ojetin s klimatizací, zabudovanou navigací nebo xenonovými světly.

Bazary AAA Auto ročně prodají desítky tisíc vozů. Proto je generální ředitelka této firmy přesvědčena, že statistika věrně zrcadlí typické preference zákazníků v České republice.

AAA Auto hodlá tuto analýzu pravidelně vydávat i v budoucnu, chce tak odborníkům a zákazníkům ulehčit celkovou orientaci na trhu ojetin a poukázat na trendy a preference klientů v oblasti výbavy aut.

David Bureš
Diskuze (51)
6. 1. 2013 12:00
Stočené km, havarovené vozy, nejasný původ
Sháněl jsem Fábii 1,4 v naftě s turbem (skvělý motor) a hledal jsem skutečně dlouho. Jednu jsem pro ženu i koupil, ale během týdne jsme auto vraceli a to nebylo lehké, navíc nás to pár tisíc stálo. Chci říct, jedná se o skvělé auto, ale bazary jsou plné bouranejch, přetočenejch a jinak nekvalitních aut tohoto typu až mi z toho šla hlava kolem. Bezproblémové auto bych asi neměl do dnes, kdyby mi nepomohli odborníci z Kontroly vozu. Vřele doporučuji www.kontrolavozu.cz
29. 11. 2012 14:19
Re: Klidně koupím v AAA
Bohužel všichni neuvažují jako vy pane. Nicméně bych se vsadil ,že slovem "šroty" myslíte vozidla do 30 tis, kč, u nichž nemá smysl řešit nějakou poruchovost, je to buď a nebo. Dovolím si oponovat, co se týče nákupu aut u přátel a známých. V případě vážnější (dražžší ) poruchy, hrozí že budete mít o přítele méňě, a za to mi nějaká plečka nestojí. To si radši zajdu do bazaru, třeba i do tech AAček (aspoň nedostanu šunku s neodvedeným DPH, a mam i určitou možnost reklamace) a v případě problémů jim tam vlítnu udělat čóro móro. A hotovo. ;-)
27. 11. 2012 17:22
Re: Dejte si pozor na nově založené autobazary
Novodobí zloději, já volím osvědčené podniky, zásadně ne žádný komisní prodej.. u těch zmiňovaných áček ale platí jako všude- dvakrát měř a jednou řež..nicméně jsem koukal že ve statistikách jsou na tom více nežli dobře..Jakýkoliv malý obchodníček Vám bude tvrdit že to jsou podvodníci, ale to je demagogie a brainwashing...je to ale na každém jak se rozhodne výjimky samosebou existují ale je jich jako žab v celém vesmíru..i kdyby byla jedna žabí galaxie bylo by to tak málo, jako že já se stanu americkým prezidentem :-)
27. 11. 2012 10:28
Dejte si pozor na nově založené autobazary
Chtěl bych varovat před nýkupem aut v autobazarech, který jsou nový a vznikly teprve nedávno. Známý nedávno koupil auto v bazaru bv HK, ten bazar byl otevrenej cca mesic. Kdyz mu po mesici prisel dopis z financaku, docela se divil. Na utu dobvezeném z německa, vydávaném jako vůz po prvním majiteli z ČR, byl dluh na DPH. A firma už neexistovala. Proto bych všem radil auto radši koupit u prověřeného prodejce. Což AAA jsou.
27. 11. 2012 10:26
Re: Klidně koupím v AAA
podle mě nikdo neprohloupí ani při nákupu na protiúčet v AAA. Mají imho dobré podmínky a navíc jistotu, že z auta bude odvedená řádně DPH.