Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak Top Gear reaguje na nový The Grand Tour? Prý hrozí žalobou...

David Bureš
Diskuze (10)
Tento měsíc na obrazovky konečně přijde dlouho očekávaná show The Grand Tour Clarksona a spol. Konkurenční Top Gear na to reaguje zahájením natáčení 24. série.

Boj globálních automobilových show se přiostřuje. Již tento měsíc, jmenovitě 18. listopadu, začne Amazon vysílat nový pořad The Grand Tour s trojicí moderátorů Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Konkurenční Top Gear televize BBC na to reaguje a už pracuje na nové sérii. Autoři The Grand Tour se mezitím obávají, že BBC bude chtít nový pořad zažalovat, kvůli podobnosti s Top Gearem.

Nová série Top Gearu v reakci na kritické přijetí té 23. přijde v upravené formě, jejímiž hvězdami bude opět jen trio moderátorů, a to ve složení Matt LeBlanc, Rory Reid a Chris Harris, které budou pravidelně doplňovat i Eddie Jordan, Sabine Schmitz a The Stig. Na obrazovkách BBC Two se 24. série objeví v průběhu příštího roku, její natáčení však už probíhá.

LeBlanc byl na ostrově Man zachycen při natáčení testu ruské osmikolky Avtoros Šaman. Natáčení však neprobíhalo podle plánu, což tak nějak platí pro celý Top Gear po odchodu Clarksona a spol. Automobil se totiž v průběhu natáčecího dne rozbil, což natáčení přerušilo. Co dalšího můžeme od 24. série Top Gearu čekat, zatím nevíme, jedna ze zveřejněných fotografií nicméně ukazuje Reida, Harrise a LeBlanca po boku Audi R8.

Konkurenční The Grand Tour mezitím odpočítává poslední dny do zveřejnění své vůbec první epizody. Spolu s tím roste i strach Clarksona, že show přece jen bude zažalována pro svoji podobnost s Top Gearem. Té se ani nemůžou vyhnout, protože co si budeme povídat, pro mnohé platí, že Clarkson, Hammond, May se rovná Top Gear.

Přestože se kvůli hrozícímu právnickému sporu s BBC autoři snaží The Grand Tour co nejvíce odlišit od Top Gearu, některé prvky budou společné. Clarkson třeba přiznal, že nová show vysílaná prostřednictvím služby Amazon Prime bude mít svůj testovací okruh, a to na letišti v bývalé vojenské základně RAF Wroughton nedaleko Swindonu. Clarkson argumentuje tím, že takovou dráhu má více automobilových pořadů, a tak za ní nemá hrozit právní žaloba.

Domovské studio ale The Grand Tour mít nebude, natáčení scén s publikem probíhá ve velkém stanu, který se postupně stěhuje z místa na místo. Clarkson a spol. už s publikem mimo jiné natáčeli v americkém Los Angeles nebo britském Whitby. Počítá se i s natáčením ve finském Laponsku nebo německém Stuttgartu. Moderátoři pozvané diváky úpěnlivě prosí, aby z natáčení nic nesdíleli na sociálních sítích, a jelikož to oni dodržují, o těchto scénách víme jen velice málo.

Moderátoři The Grand Tour se přitom vůbec nezastaví. Moderátoři totiž už oznámili, že hned jak dokončí natáčení první, dvanáctidílné série, začnou pracovat na další. S Amazonem mají podepsanou dohodu o dodání tří sérií po 12 dílech. Nevíme jak vy, my už se ale na ně rozhodně těšíme.

David Bureš
Diskuze (10)
11. 11. 2016 17:12
Re: Ať si TopGear prská :-)
Ona je ta story trochu komplikovanější. Jeremy a Andy Willman jsou autory stávajícího konceptu TopGearu, od Stiga, přes studio v Dunsflodu a news až ke Cool Wall. A BBC jim stále platí franšízové poplatky za užívání těchto prvků. Je logické, že ve chvíli, kdy "pozbude" exkluzivitu na tyto prvky, bude chtít finanční kompenzaci na své investici.

Osobně si myslím, že BBC měla možnost show znovu vymyslet a odoutat se od Clarksona úplně. Bohužel na to nikdo nemá koule a tak svou šanci kompletně promrhala + zabila TG Evansem. Každopádně důvod sledovat TopGear není.
3. 11. 2016 10:33
Re: Win-win
Nenazyval by som uvedenu situaciu win-win, pretoze Top Gear po odchode tych troch moderatorov plus Andyho Wilmana, ich hlavneho producenta, prisiel o 99 percent tvorivej zakladne.

A sam Clarkson naznacil, ze vlastne je ten vyvoj situacie dobra vec, pretoze mohli prist s niecim novym (respektive "novym"). Ten stary Top Gear boli oni traja a ako tvrdia, nova relacia budu zas oni traja, cize v tomto smere sa nic nezmeni, len realie budu ine a mam pocit, ze sa pokusili vziat to dobre a zbavit sa toho zleho (Star in a reasonably priced car a tak podobne).

Myslim si inac, ze keby sa noveho Top Gearu nebol chytil ten neschopny mamlas Evans, mohlo to vypalit ovela lepsie. Cely cas sa dusoval, ako bude Top Gear uplne nova vec a prva cast bola pritom cisty ripoff povodnej produkcie, len s tym rozdielom, ze ponata uplne zle.
Avatar - donPedro
3. 11. 2016 09:38
Re: Ať si TopGear prská :-)
[odkaz]
Avatar - tomtoylc
3. 11. 2016 09:27
Re: Win-win
ja počítám, že hned na druhý deň po odvysielaní bude možné stiahnut záznam z uloz.to ... titulky budú tiež na druhý, možno tretí deň ... na YT to určite nič nebude, možno nejaké ,,cut,, scény ale určite nie celý záznam ... každopádne mne je viac menej ukradnuté komu sa ,,upísali,, každopádne sú späť so svojou šou a ja sa teším jak malé decko... súčasný TG som ani nevidel pretože som nemal jediný dôvod si ho pozrieť ... by ma inak zaujímala oficliálne čísla sledovanosti súčasného TG
3. 11. 2016 08:36
Re: Ať si TopGear prská :-)
Pro me je Le Blanc celkem prijemne prekvapeni a pokud se bude snazit, muze ze sebe udelat hlavni postavu.