Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonské úřady provedly razii v Suzuki kvůli falšování testů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Regulátoři po celém světě zaměřili pozornost na emise a spotřebu již loni na podzim, když německý Volkswagen přiznal, že miliony jeho aut mají nainstalovaný software, který má výsledky naměřených hodnot upravovat.

Japonští vyšetřovatelé provedli razii v centrále automobilky Suzuki Motors. Razie je součástí vyšetřování výrobce minivozů, který minulý měsíc přiznal, že používal metody testování spotřeby, které nebyly v souladu s předpisy. Uvedla to agentura Reuters.

Vyšetřovatelé se podle nejmenovaného úředníka ministerstva dopravy chtějí přesvědčit o pravdivosti tvrzení Suzuki. Nesprávné testování se mělo týkat 14 značkových modelů automobilky a 12 modelů prodávaných pod jinými značkami.

Suzuki je čtvrtým největším výrobcem aut v Japonsku. Nesprávné zkušební metody automobilka používala od roku 2010. Automobilka však uvedla, že čísla, která na základě nesprávných testů poskytovala, se příliš nelišila od správných údajů.

Suzuki se specializuje na miniauta, která mají obsah motoru do 660 kubických centimetrů. Ty jsou v Japonsku velmi oblíbená kvůli daňovým úlevám a lepším podmínkám při parkování. Suzuki ovládá v Japonsku zhruba třetinu trhu s miniauty.

Podobný skandál už otřásl menším rivalem Mitsubishi Motors, což japonské úřady přinutilo nařídit všem tamním automobilkám, aby přezkoumaly metody testování spotřeby paliva. Mitsubishi v dubnu přiznala, že její zaměstnanci u některých modelů manipulovali s testy spotřeby pohonných hmot a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby, které odporují japonským předpisům, prý firma používala od roku 1991.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - speedfred
3. 6. 2016 20:01
Re: Razie
a našli niečo aj hundaju?
3. 6. 2016 12:43
Re: No toto
Lenže tu nešlo o sofistikovaný podvod úpravou RJ, ale proste sa trocha prifúkli pneu. Za to by v EU nikoho neriešili. Autá sa na testoch jazdných odporov testujú s prehustenými pneu na veľmi hladkom asfalte často s prelepeným chladičom a špárami na karosérii. To je v EU bežná prax.
Avatar - peter_ko
3. 6. 2016 11:51
Re: Co v clanku chyba <b class="smile01"><b>:-)</b></b>
Na internetoch sa objavil krátky prepis telefonátu medzi inžiniermi VW a Suzuki:

Suzuki: ako je to možné že u Mitsubischi majú lepšiu spotrebu ako my?
VW: to je jednoduché my robíme takto...
Suzuki: aha už je nám to jasné!!!
Avatar - JGucci
3. 6. 2016 11:28
No toto
On nepodvadel pouze VW ?? No toto... >:D >:D >:D
Avatar - twistedTSD
3. 6. 2016 10:53
Re: Razie
Kvůli pomatencům z Mitsubishi.