Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kerkorian už není akcionářem GM

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
General Motors už má zcela volné ruce v provádění ozdravného programu, Kerkorian z automobilky definitivně odešel.

General Motors už má zcela volné ruce v provádění ozdravného programu, Kerkorian z automobilky definitivně odešel.

Kirk Kerkorian, ještě minulý týden jeden z největších akcionářů koncernu General Motors, už nevlastní žádné akcie této americké automobilky. Podle deníku Wall Street Journal totiž Kerkorian včera prodal svůj zbývající podíl, 28 milionů akcií, za 800 milionů dolarů.

Kerkorianova společnost Tracinda minulý týden oznámila snížení svého podílu na akciovém kapitálu GM na 42 milionů akcií, tedy na 7,4% (o tom jsme vás http://news.auto.cz/aktuality/miliardar-kerkorian-neveri-general-motors.html informovali). Ve čtvrtek se však Kerkorianova firma rozhodla prodat dalších 14 milionů akcií, opět mimo burzu, za cenu 28,75 dolarů za kus. Tento krok oznámila podle burzovních pravidel Komisi pro cenné papíry. Tímto obchodem se podíl Tracindy snížil na 28 milionů akcií. Poté však následně oznámil analytik společnosti Merill Lynch, že se včera večer objevil blokový obchod s akciemi GM v objemu 28 milionů kusů akcií. Protože svým ohlášením Tracinda snížila svůj podíl v GM pod 5%, nebyla už povinna oznamovat další prodeje týkající se jejího zbývajícího podílu Komisi pro cenné papíry. Podle analytika firmy Merill Lynch se však večerní obchod týkal právě Kerkorianova zbývajícího podílu. Pokud ano, Kerkorian již nevlastní žádné akcie GM. Samotná firma Tracinda informaci ani nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Akcie společnosti General Motors včera klesly na 29,23 dolarů za kus a tento týden tak klesly o více než 5 %. Ještě v polovině minulého měsíce přitom zaznamenala cena akcií své maximum v hodnotě 36,56 dolarů za kus. Od té doby cena vytrvale klesá. Podle deníku Wall Street Journal prodal Kerkorian zbývající podíl bance Bank of America, která Kerkorianovi poskytuje úvěry. Pro General Motors znamená Kerkorianův odchod poměrně zásadní věc. Bude se muset obejít bez jeho investic (například i v podobě možných úvěrů, které mohl zajistit) a finančního poradenství.

Kerkorianův odchod ze společnosti GM následoval po jeho neúspěšném návrhu na vytvoření aliance s firmami Renault a Nissan. Proti tomu se postavil zejména šéf GM, Rick Wagoner, a Kerkorianův zástupce ve firmě GM, Jerome York, odstoupil z vedení společnosti. O měsíc později, minulý týden, začal Kerkorian prodávat akcie GM.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)