Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolik byste zaplatili za parkovací stání? Určitě ne tolik jako muž z Hongkongu

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Myslíte si, že vlastnit parkovací místo v centru Prahy je drahá záležitost? Až zjistíte, kolik musel investovat muž v Hongkongu, možná změníte názor.

Problémy s parkováním už se netýkají jen velkých měst, s rostoucím počtem aut na silnicích je problém zaparkovat takřka kdekoliv. Řidiči se to snaží řešit nejrůznějšími způsoby, investují z vlastních prostředků, aby měli parkovací místo jisté. V Praze to kupříkladu stojí desetitisíce korun ročně.

Tyto strasti ale neřešíme jen my, stejné mají i všude po světě. Absolutním extrémem je Hongkong, kde je sehnání parkovacího místa obzvlášť složité. Důkazem budiž Kwan Wai Ming, jenž si podle agentury Reuters koupil parkovací stání za 664.200 dolarů (v přepočtu lehce přes 14 milionů korun).

Výkonný ředitel společnosti Huarong Investment Stock pravděpodobné nemá problém takovou částku vynaložit. Zajímavé ale je, že cena jednoho parkovacího místa převyšuje i hodnotu tamních (již tak drahých) nemovitostí. Maličký apartmánek o rozloze 18,5 metru čtverečních byste v Hongkongu pořídili za 500.000 dolarů, tedy 10,5 milionu korun.

Důvod je prostý, v tamní destinaci je zkrátka o byty a parkovací místa příliš mnoho zájemců. „Poptávka a nabídka parkovacích míst i bytů jsou tu vážně nevyrovnané,“ bilancuje aktuální situaci Wong Leung-sing, výzkumný ředitel společnosti Centaline Property Agency.

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Avatar - JiRkA997CZ
17. 1. 2018 10:14
Re: 10x více obyvatel
Klasicky uvažování africana nebo cik*na - sotva bych mohl uživit 2 děti, tak si jich pořídím hned 7... V tomhle případě je snad i lepší nechat pracovat darwina.
15. 1. 2018 16:48
Re: Megalopole
Hongkong není megapole. Zase tolik lidí tam nebydlí.
15. 1. 2018 16:12
10x více obyvatel
Africké státy se rozmnožijí 10x za 70let, od roku 1950 je tam 10x více lidí. A růst dále pokračuje.

Kdyby v ČR bylo 10x více lidí od války a růst pokračoval, tak by byla celá země jedna megapole.
Proto, vítejme ... . Volme vítače. :-) :-) :-)
15. 1. 2018 15:00
Re: Megalopole
ve mestech se da zit i bez auta, a casto mnohem lip nez prave s autem :-! nekdy si az rikam ze ty lidi radsi nejezdi taxikem, vyslo by je to casto podstatne levnejc, po Praze jsem nikdy nemel problem bud jezdit s taxi Liftago ci Uber a nebo sockou, ktera je v Praze na jistych trasach lepsi a rychlejsi nez auto, a ted kdys do Prahy obcas jedu kvuli praci neb jsem z Prahy utek za lepsim vzduchem a zivotem na horach, auto nechavam na p+p na cernaku a dal pokracuju metrem a pak jak je potreba ostatnima MHD a nebo taxikem

mimochodem ten priklad v clanku je jeste docela levnej, v NY okolo central parku se garaze prodavaji i za cenu 1,2 milionu dolaru, majitele se to snazi zlevnit tim, ze instaluji do takove garaze partovej vytah aby mohli nad sebou stat 2 nizsi auta, to same v Tokiu, tam v jistych castech stoji garazove stani v prepoctu i prez 2 mice dolaru :-)
Avatar - beibej
15. 1. 2018 14:50
No
A kolik tam jsou platy? Aha...