Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hledali jsme nejlepší aplikace usnadňující parkování. Našli jsme!

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
Nové technologie dokážou zjednodušit cestu k odstavení vozidla. Přinášíme tipy na nejlepší řešení.

Podle průzkumu výrobce navigací Sygic až osmdesát procent řidičů považuje kapacitu parkovacích míst za nedostatečnou. Další výzkumy ukazují, že auta jezdící po městě mohou díky využití aplikací zkrátit dobu hledání místa o 43 % a ujetou vzdálenost o třetinu.

Propojení městského stání s webovými řešeními přitom přibývá. A nejenom ve světě – parkovné přes mobil zaplatíte třeba v Kolíně, Liberci nebo Praze. Nepochybujeme o tom, že takových řešení bude přibývat. Jak nezabloudit v parkovací džungli? Ukážeme vám nejpovedenější rádce!

Parkování v Praze

Aplikaci poznáte podle jednoduchého loga. Hodí se hlavně na vyhledávání placených zón – byť umí i rezervaci v některých parkovacích domech. Škoda že nejde vyhledat místo, kam míříte. Líbí se nám ale, že v nových pražských zónách najde, kde stojíte, a rovnou vás odkáže na oficiální platební portál. Jak to funguje, naleznete na protější stránce dole v samostatném rámečku „Parkuj v klidu“.

PlusyPřehlednost
 Propojení se systémem virtuálních hodin
Minusy Neumožňuje vyhledávání lokality
Hodnocení uživatelů 4,8

Eparkomat

Nová aplikace od T-Mobile nabízí bohatou nabídku českých parkovišť, kde u většiny uvádí i ceny a u některých i možnost platby parkovného. Stačí do aplikace zadat kód z lístku vydaného u závory a následně se držet pokynů. V nových pražských zónách přes ni navíc snadno zaplatíte. Chystá se i propojení s aplikací Chytré auto, o níž jsme psali před časem. Do budoucna se vývojáři zaměří na predikci obsazenosti.

PlusyPřehledná mapa
 Možnost placení parkování
Minusy Občas komplikovanější označení placené zóny
Hodnocení uživatelů 4,4

Mapy.cz

Komplexní informace o parkovacích stáních nabízí i portál Mapy.cz a jeho aplikace. I ta zná třeba parkovací zóny nebo umí doporučit místo odstavení.

Na některých místech se přes ni proklikáte i k možnosti placení parkovného v Praze a Liberci. Bohužel to zdaleka nefunguje všude.

PlusyDetailní informace
 Možnost stáhnutí off-line
Minusy Platby on-line zatím fungují omezeně
Hodnocení uživatelů 4,4

Parkopedia

Aplikace Parkopedia vypadá slibně – především pokud hledáte placené stání. V Praze i menších městech jich najde desítky, a dokonce na ně umí i navést. Zná často bezplatná parkoviště u nákupních středisek. U každé odstavné plochy jsou uvedeny detaily, lze proto vyhledávat místo třeba podle výšky vozu. Můžete i hodnotit úroveň konkrétní lokace a přidávat fotky. Největší slabinou je, že chybějí zóny a dostupnost není nijak garantována – alespoň tedy v ČR aplikace nepracuje s živými daty o zaplnění místa.

PlusyRychlé vyhledávání
 Zná i menší parkovací místa
Minusy Stojí na dobrovolné bázi - data nemusí být aktuální
Hodnocení uživatelů 4,4

ParKing

Už se vám někdy stalo, že jste odstavili vůz, a pak nemohli zjistit, kde se nachází? Právě pro takové motoristy vznikl ParKing. Aplikace je až triviálně jednoduchá. Polohové služby zaznamenají, kde jste, následně můžete i pořídit popis a fotografii místa. ParKing se dokonce umí propojit s vozem přes bluetooth. Informace o poloze pak snadno odešlete e-mailem nebo třeba přes sociální sítě člověku, s nímž auto sdílíte. Šikovné!

PlusyRychlé a jednoduché
Minusy Neumí nic dalšího než najít vůz
Hodnocení uživatelů 4,2

ParkMe

Slušnou nabídku parkovacích míst nabízí po Praze i ve světě aplikace ParkMe. V cizině přes ni můžete také rezervovat, u nás to bohužel nezvládá.

Další nevýhodou je, že ne u všech parkovacích míst jsou uvedeny ceny. U některých alespoň naleznete obsazenost.

PlusySnadné vyhledávání
 Přehledné
MinusyNekompletní
Hodnocení uživatelů 3,8

Pakování ZTP

Za aplikací ukazující vyhrazená místa pro tělesně postižené stojí TSK Praha. Prográmek najde stání pro držitele průkazu ZTP v oblastech pražských zón a přes navigaci Google k nim i dovede. Je to jednoduché a funkční!

PlusyRychlé vyhledávání
MinusyLogicky pouze pro ZTP
Hodnocení uživatelů 3,0

Webová aplikace: Bezpečnéparkování.cz

Portál je přehledný, umožňuje vyhledání z 12 tisíc parkovišť podle ceny a vzdálenosti od hledaného místa. Dokonce je i přímo napojen na desítky parkovacích domů. Díky tomu umožňuje nejen ověření počtu volných míst v reálném čase, ale i rezervaci a zaplacení stání předem. V průběhu přípravy článku jsme však byli zklamáni z pomalé odezvy webu. Matoucí také je, že u míst bez možnosti rezervace vyskočí nefunkční formulář. Přesto nic lepšího v ČR nenajdete. Podle našich informací se navíc chystá modernizace, která nedostatky odstraní.

PlusyPřehledná mapa s aktuálními daty
 Možnost rezervovat a zaplatit stání předem
MinusyPomalá odezva

Parkuj v klidu: Stání v Praze snadno a rychle

Nový systém parkovacích zón v metropoli výrazně omezil možnost bezplatného stání pro nerezidenty v Praze 5, 6 a 8. Útěchou pro řidiče může být fakt, že na těchto místech lze za často symbolické částky parkovat i ve fialových a modrých zónách. Teď nemluvíme o ukrutně zpomalených parkovacích automatech, ale platbě přes webové rozhraní Parkujvklidu.cz. Sem vás přesměrují i některé aplikace. Stačí vyplnit číslo úseku, kde chcete zastavit – s čímž právě pomohou aplikace. Nebo jej najdete na dopravní značce. Poté zadáte registrační tabulku vozu, přidáte platební kartu (vybrat lze i CCS) a částku uhradíte. Při další platbě už si systém údaje pamatuje a platbu ověří jen vámi zvoleným bezpečnostním kódem. Je to jednodušší, než se na první pohled zdá. Časem by se systém mohl rozšířit i na starší parkovací zóny.

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
5. 2. 2017 17:11
Re: Levitace
jo přesně
5. 2. 2017 15:38
Levitace
Jestli ta aplikace neumí přimět auto k levitaci tak je mi k ničemu, protože na ulici, kde chci stejně nezaparkuji a prázdné parkoviště 10km daleko si umím najít taky >:D