Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Korutany: Příprava, rady na cestu, ubytování a stravování

Vitek
Diskuze (0)
Moderní automobily moc osobních zásahů nedovolí, maximálně kontrolu provozních kapalin a jejich dolití. Jinak, pokud máte nějaké pochyby o kondici vozu, svěřte jeho přípravu autorizovanému servisu Škoda.

Sami však musíte zkontrolovat tlak v pneumatikách. Ten míváte nastaven většinou na obsazení dvěma osobami, ale na dovolenou se posádka zvětšuje často na dvojnásobek a hlavně přibudou zavazadla a většinou sportovní výstroj. Pokud zvolíte „rakev“ jako my, nezapomeňte, že limit zatížení střechy je u octavie 75 kg.

Čas ušetřený „odložením“ vozu do servisu můžete věnovat přípravě itineráře. Trasa do Korutan z Prahy vedla logicky přes České Budějovice, Freistadt, Linec, Salcburk až do cílové oblasti (Villach/Klagenfurt). Přibližně 550 kilometrů nám trvalo sedm hodin. Zjistěte si také omezení v době vaší cesty - u Freistadtu, kde se staví dálnice, jsme ztratili na objížďce 20 minut, oprava před Tauernským tunelem také nevypadá, že by do měsíce skončila. Nezapomeňte koupit dálniční známku (ÚAMK, před hranicemi nebo u pumpy ve Freistadtu). Mimochodem, průměrná cena za naftu v Česku i Rakousku se moc neliší, záleží na čerpací stanici.

Platit budete kromě známky 11 eur za tunely za Salcburkem. Zpět z Klagenfurtu jsme zvolili složitější trasu s kombinací obyčejných silnic a dálnic (Judenburg, Liezen, Linec), kde se platí 5 eur za tunel Bosruck. Na závěr jsme se vyhnuli objížďce u Freistadtu cestou z Lince na Bad Leonfelden, ale ve Vyšším Brodě nyní nelze odbočit na Dolní Dvořiště a museli jsme přes Český Krumlov. Žádná úspora času.

Ubytování a stravování

Nabídka je v obou oblastech (ubytování, stravování) doslova nepřeberná. Vzhledem k tomu, že standardy jsou dodržovány, lze si snadno vybírat jak ubytování, tak pohostinství. Pozor, zejména v oblasti jezer je třeba včas pobyt rezervovat a sledovat je třeba i různé akce, festivaly, sportovní události. Výrazné rozdíly v cenách jsou také podle období, kdy se cestuje. Mimo sezonu se platí vesměs o třetinu méně než kolik se žádá v hlavní sezoně,

a mezisezona je mezi těmito dvěma extrémy. Některé typy ubytování (např. na statku) jsou zaměřeny na týdenní a delší pobyty, o jednodenní přespání nejeví zájem.

autotip autotip

Nabídka stravování je rovněž bohatá a snad ještě pestřejší. Výhodou je standardní kvalita, v Rakousku si nebudete stěžovat na malé porce. V rámci polopenze mnohde dostanete na výběr z několika menu a jen díky aktivitám na dovolené nepřijedete zpět domů těžší, než jste odjížděli. Pro Korutany je charakteristická nabídka rakouské, regionální a středomořské kuchyně.

Příklady ubytování (dvoulůžkový pokoj/stan - ceny v EUR)den
Kempink 28/38
Penzion 60/74
Statek 52/90
Hotel *** 58/75
Hotel ***** 125/157
se snídaní, orientační ceny pro vedlejší/hlavní sezonu

Kärnten Card

Zdarma po zakoupení Kärnten Card lze navštívit přes 100 turistických cílů v Korutanech. Platí mimo jiné na 14 lanovek, tři plavby lodí po jezerech, čtyři panoramatické silnice, 38 muzeí, dále na návštěvy zoo, přírodních rezervací, aquaparků a podobně. Všech sto nestihnete (cena vstupů 776,10 eura), ale stačí dvě dražší atrakce a máte peníze zpět! Dalších více než 60 partnerů poskytne držitelům karty až padesátiprocentní jednorázovou slevu. Zvýhodněné je také cestování veřejnou dopravou (autobusy a vlaky, sleva do 50 %).

autotip autotip

Korutanská karta 2014 je platná od 13. dubna do 26. října 2014 a kromě týdenní a 14denní existuje také pětitýdenní (dospělí 59 eur, děti 29 eur). Často získáte Korutanskou kartu zdarma k ubytování, záleží ovšem na počtu nocí. Karta je nepřenosná a platí pouze s průkazem totožnosti držitele. Zpravidla není vyžadován, ale může být kdykoliv kontrolován.

Existují další regionální karty, např. Wörthersee Card (Karta jezera Wörthersee), kde jsou navíc mj. i volné vstupy na osm pláží Wörthersee a dalších dvou jezer, tři z 15 zážitkových tras s dopravou a s průvodcem zdarma a slevy u partnerských sportovních zařízení. K dispozici jsou také Letní karta národního parku Vysoké Taury (Nationalpark Card a Karta MIC (Millstatter See Inclusive Card).

Karnten Card (ceny v EUR)týden 14 dni
Dospělí 36 46
Dítě (1999-2007)* 18 22
*třetí dítě zdarma, od ročníku 2008 děti zdarma
Worthersee Card (ceny v EUR)týden 14 dni
Dospělí 45-50** 55-60**
Děti 25/31 -
*třetí dítě zdarma, od ročníku 2008 děti zdarma, **dražší v hlavní sezoně (1. 7.-31. 8)

Korutany jsou na turisty připraveny a nabízejí dokonalé služby a velmi výhodné tarify a karty, které pobyt výrazně zlevní. Vytipovali jsme 10 cílů, a komu to nestačí, ten si může najít vlastní na webech (region-villach.at, korutany.com, kaerntencard.at a dalších).

Vitek
Diskuze (0)