Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Londýn chce vyšší poplatky pro vozy s vysokými emisemi

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Londýn se chystá vyhlásit boj všem vozům, které do ovzduší vypouštějí více než 225 g CO2 na jeden kilometr. Majitelé takových vozů by měli podle aktuálního návrhu londýnského primátora za vjezd do města platit v přepočtu přes tisíc korun za den.

Londýnský primátor Ken Livingston, který již nějakou dobu bojuje proti emisím automobilů, přišel s plánem na zvýšení denního poplatku za vjezd do města na 25 liber (cca 1 100 Kč). Toto zvýšení však bude platit jen pro vozy, které ke globálnímu oteplování přispívají největší měrou. Jde o vozy třídy SUV, luxusní automobily a také sportovní vozy. Vozy s vysokými emisemi, kterých se případné zvýšení dotkne, jsou všechny automobily, které do ovzduší vypouštějí 225 g CO2 na 1 km. Cílem opatření má být v první řadě snížení emisí CO2.

Vozy s vysokými emisemi tvoří přibližně 8 procent vozů registrovaných v Londýně. Pokud by tedy byl plán na zvýšení poplatku schválen, platili by majitelé uvedených vozů za vjezd do určitých částí města 25 liber. Tito řidiči by rovněž ztratili nárok na slevu pro obyvatele města, která činí 90 %.

Podle představitelů města vedlo zpoplatnění vjezdu do města k 20% poklesu dopravy a 15% poklesu vypouštěných emisí. Současná denní sazba činí 8 liber (cca 350 Kč).

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Avatar - Falco
15. 8. 2007 21:02
Re: Chudák řidič
:yes:
14. 8. 2007 21:20
Re: Chudák řidič
Dekuji za radu - libi se mi tve navrhy.
Ono radoby intelektualni tlachani je tim hybnym motorem lidstva, ze ;-) ?
14. 8. 2007 20:59
Re: Chudák řidič
Navrhu jsem dal vic nez dost. To, ze si londynska "elita" hlida jen vlastni zidli, nema s vizionarstvim nic spolecneho.
14. 8. 2007 20:53
Re: Chudák řidič
Zdanovat neco 5x vic kdyz je to horsi 3x je prave levicarsky pristup.
At daji dan na benzin tak vysokou, ze automobilova doprava bude nezajimava a mas vystarano - usetris za cipy, veci se budou vyrabet lokalne, ubude dopravy -> snizi se znecisteni, akorat vsem klesne zivotni uroven, protoze lokalni maloobjemova vyroba je drazsi -> je to vsak dan za lepsi prostredi (ponesou ji vsak vsichni). Takhle se postihuji jen bohati, ale masy budou znecistovat porad stejne.
14. 8. 2007 20:46
Re: Chudák řidič
Parafraze na tva slova: O nadeji na reseni problemu se da mluvit az tehdy, kdyz majitel Focusu zacne jezdit na kole nebo v MHD. Rovnez mu to nebude cinit vetsi financni potize.