Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxgen 5: Nový sedan z Taiwanu

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Taiwanská značka Luxgen je sice velmi mladá, ale má se čile k světu. Po MPV a SUV je tu klasický sedan.

Místním novinářům byl už představen, jeho oficiální premiéra se odehraje na domácí půdě. Dubnový autosalon v metropoli Taipei bude určitě tím pravým místem, na kterém by se domácí značka měla pochlubit novým modelem, nemyslíte? Svými tvary nijak nevybočuje ze současné asijské produkce. Ty navíc vycházejí z elektrického konceptu Neora, který jsme viděli letos na jaře v Šanghaji.

Co nabízí technika sedanu z pro nás trochu exotické země? Jak doba velí, pod kapotou najdeme pouze přeplňované motory. Slabší osmnáctistovka nabídne 112 kW (150 k) výkonu a 231 Nm točivého momentu. Rychlostní skříň má v tomto případě pět stupňů a o řazení se nemusíte starat.

Silnější dvoulitr dává 127 kW (172 k) a 256 Nm. Ty přenáší tentokrát šestistupňová samočinná převodovka Aisin. Sedan s výkonnějším motorem se rozjede až na 210 km/h. Zajímavý je firemní údaj o zrychlení z klidu na 100 km/h: 8,48 s. Ano, Luxgen si je tak jistý, že jej uvádí na setiny.

Podvozek má rozvor 2720 mm. Deceleraci zajišťuje čtveřice kotoučů, přední mají průměr 276 mm a vnitřní chlazení, zadní jsou bez něj a menší: 260 mm. Parkovací brzda je automatická a aktivuje se mezi zastavením vozu a vypnutím zapalování. Pokud řidič sešlápne plynový pedál, sama se vypne. Bezpečnostní výbava je dnes běžná: ABS, EBD, brzdový asistent, kontrola stability a trakce. Ale to není vše. Elektronika také hlídá mrtvý úhel, a to včetně kamery z ptačí perspektivy, neoprávněný přejezd pruhu, který se aktivuje při rychlosti 60 km/h, k dispozici je i noční vidění.

Karoserie je postavena z vysokopevnostní oceli. Chlubí se součinitelem odporu vzduchu 0,28, v předních světlech najdeme dnes moderní diody. Samotný interiér je hi-tech, Luxgen ve výstavním exempláři samozřejmě ukazuje, čeho je schopen. Informační systém s dotykovým displejem měl už koncept. Vznikl ve spolupráci s HTC, říkají mu Think+ a software vychází z OS Android, který mnozí znají z mobilních telefonů. Obrazovka má úhlopříčku 9 palců, samozřejmostí je internetové připojení včetně přístupu do sociálních sítí a elektronické pošty. Sdružuje také audio, navigaci a nabízí bezdrátové připojení Bluetooth.

Kabina je luxusně vybavena. Také přístroje před řidičem jsou digitální, nechybí průhledný head-up displej, který se vyklápí z palubní desky. Čalounění je kožené a doplňují jej hliníkové prvky. Uvnitř najdeme celkem dvanáct úložných prostorů a osm stojanů na láhve s pitím. Schránka ve střední loketní opěrce je chlazená. Zadní sedadla jsou dělená a sklopná, přičemž mají celkem trojici možných poloh.

Automobilka zatím oznámila, že novinka bude v prodeji celosvětově, ovšem bez dalších upřesňujících informací. Image necelé tři roky existující značky je zkrátka a dobře třeba neustále posilovat.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Bristol
10. 12. 2011 12:27
Re: jak to boura....?
to nejsi sám...každej kdo jezdí pravidelně po frekventovaných tazích...už jistě viděl bouraček bezpočet... :yes:
Avatar - Bristol
10. 12. 2011 12:25
Re: skvělé
HTCčko není špatný...ale taková ChaCha....no to je hnus nechápu kdo to vymejšlel...ono korejci i Taiwanci jsou na elektroniku dost dobrý...o tom není pochyb...však ani v autech(korejci) nezaostávaj...a předpokládám kdyby se Čínské Republice dostalo mezinárodního uznání...ani tam by na sebe expanze nenechala dlouho čekat...
Avatar - hijack
9. 12. 2011 21:13
Design
Tak trochu som myslel ze konecne pridu s niecim originalnym. Neviem ako ostatnym ale mne to pride z profilu ako nepodarena kopia novej S60 a interier je mix novych caddys a buiku..ale palec hore za ten interface na displayoch..zbytok nijak nevybocuje z radu asijskych luxusnych modelov 8-s
9. 12. 2011 20:27
Re: jak to boura....?
:yes: já jsem na to fakt ještě moc malý, ale pár zbořených kár eurodrzku sem už viděl >:D
9. 12. 2011 19:25
Re: skvělé
Tak nevim, jsem zrovna musel koupit taky notas ted v lete a kdyz jsem se na ne podival tak uz jen ten vzhled me odrazoval, a zrovna mi ten comp nikdo moc nechvalil, kazdopadne pak jsem si taky koupil samsunga, ale parametry mel za tu cenu bezkonkurencni, a vzhledove vypada dobre, takze jsem rad ze jsem si vybral korejce, ale taky v porovnani s jinyma ma trosku horsi plasty, neni tak bytelnej, to musim uznat.
Ale HTCko je v pohode >:D