Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda má další kabriolet. Postavila ho na základech šestky!

David Bureš
Diskuze (1)
Kabriolet na bázi Mazdy 6 slouží jako reprezentativní auto pro různé průvody. Poprvé se na veřejnosti ukázal před dvěma lety.

Když se řekne kabriolet od Mazdy, většina z nás si vybaví sportovní roadster MX-5. Jenže japonská automobilka postavila i další otevřený automobil a jeho základ je opravdu netradiční – vznikl na bázi modelu střední třídy Mazda 6, v Japonsku nabízeném jako Atenza.

Automobil byl postaven pro přehlídkové účely. Poprvé se na veřejnosti ukázal v roce 2015, kdy převážel tehdejší vítěze japonské fotbalové ligy J1, hráče týmu Hirošima Sanfrecce. Od té doby se ale objevil v mnoha dalších průvodech, oslavujících baseballisty nebo třeba hasiče.

Právě kvůli svému zaměření byl vůz speciálně upraven, uříznutí střechy rozhodně nebylo jedinou změnou proti sériovému sedanu. Čtyři dveře sice zůstaly i kabrioletu, aby se cestujícím dozadu snáze nastupovalo, B sloupky ale nahradila speciální konstrukce, pomocí níž se stojící pasažéři mohou při přehlídce přidržovat.

Cestující přitom mají být dobře vidět nejen, když stojí a mávají davům, ale také v případě, že sedí. Proto byla podlaha v zadní části kabiny zvýšena o 20 centimetrů, stejně tak byla upravena samotná zadní sedadla, která jsou čalouněna bílou kůží. Díky těmto úpravám bylo navíc možné zpevnit podlahu vozu, aby se jeho karoserie kvůli chybějící střeše tolik nekroutila.

Mazda má ve svých zásobách minimálně dvě přehlídkové šestky, jednu v bílém provedení a druhou v červeném. Práce na nich trvaly šest měsíců, přičemž probíhaly v dílnách divize Mazda Engineering & Technology, a to dokonce i ve volném čase pracovníků. Pro zaměstnance Mazdy totiž byla údajně čest pracovat na takovém projektu.

Otevřená Mazda 6 není první dílo tohoto druhu z dílen japonské automobilky. Když si dobře prohlédnete přiložené video, jistě si všimnete i další netradiční mazdy sloužící v průvodech – hned dvou kousků otevřené Mazdy RX-8. Ta pro převážené osoby asi moc pohodlná nebude, v průvodu ale rozhodně vzbudí zaslouženou pozornost.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - removed
4. 3. 2017 19:30
Ctyrdverovej kabriolet, to se jen tak nevidi
...ale asi nelibi...