Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motoristé patrně budou muset znovu platit za nepojištěná vozidla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Motoristé patrně budou opět platit poplatek České kanceláři pojistitelů za vozidla bez takzvaného povinného ručení. Přijetí novely zákona o pojištění odpovědnosti, která ho znovu zavede, umožnil Senát.

Senátoři nepřijali k předloze žádné usnesení, která tak bude moci příští týden zamířit k podpisu prezidentovi. Poplatek za nepojištěná vozidla už v zákoně byl, zákonodárci jej ale v roce 2014 zrušili.

Předlohu skupiny poslanců z klubů ČSSD, ANO, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Starostů a ODS kritizovali zejména senátoři za Zelené a občanští demokraté. Václav Láska (za Zelené) poukazoval na to, že se kancelář pojistitelů nechovala v minulosti spravedlivě, ale podle něho tak, aby maximalizovala zisk. Senátor se obává toho, že kancelář bude vlastníky vozidel opět "šikanovat". Podle Miloše Vystrčila (ODS) by stát tímto způsobem neměl rezignovat na vymahatelnost zákona.

Poslanec ČSSD Václav Votava za předkladatele uznal, že kancelář v minulosti postupovala šikanózně, nynější předloha ale kritizované záležitosti podle něho řeší. Poukazoval taky na to, že stát nemá registr pojištěných vozidel.

Horní komora nakonec nepřijala návrh hospodářského výboru na schválení normy, ale ani návrh kritiků na její zamítnutí. Automaticky tak poputuje po uplynutí zákonné lhůty na Hrad.

Příspěvek by se podle novely vypočítal jako součin počtu dní, kdy bylo bez pojištění, a příslušné sazby, kterou by podle druhu auta stanovilo vyhláškou ministerstvo financí. Předloha také zpřesňuje, kdo musí mít uzavřeno povinné ručení. Současný zákon uvádí, že vozidlo může na veřejných pozemních komunikacích provozovat pouze ten, kdo má sjednané pojištění. Navrhovatelé chtějí povinnost rozšířit tak, aby pojištění muselo mít každé auto v registru, s výjimkou aut zapsaných jako vyřazená, vyvezená, zaniklá nebo odcizená. Kancelář pojistitelů spravuje garanční fond, ze kterého se vyplácejí náhrady škod způsobených nepojištěnými vozidly. Kancelář po majitelích nepojištěných aut škodu vymáhá.

V důvodové zprávě stojí, že dlouhodobě se takto podaří vybrat asi 30 procent výdajů z garančního fondu. Poslanci při předkládání návrhu argumentovali také tím, že na vyplácení těchto náhrad se nyní podílejí ti vlastníci a provozovatelé, kteří svou povinnost mít auto pojištěné plní.

Kancelář by mohla v části případů vymáhat nejvýše třetinu škody, kterou z garančního fondu poškozenému uhradila, maximálně 300.000 korun. Nyní jde podle předkladatelů mnohdy o částky v řádu milionů korun, které odpovědný člověk leckdy není schopen uhradit a jsou pro něj likvidační.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
17. 8. 2017 20:07
Ach jo.
Doufal jsem, že s koncem Kalouska a Nečase skončí i ti menší mafiáni. Ale tihle zmr di si asi najdou cestičky vždycky. 8-s
17. 8. 2017 19:06
Re: ja to nechapu
To je nejaka obsese? Co ma neskutecna buzerace zivnostniku, ktera se tu uspesne leta rozjizdi, spolecneho s povinnym rucenim? Jak neustale sledovani vsech ostatnich zmensi zivnostnikuv problem se zverejnovanim rodneho cisla?
To, ze se da zjistit pres internet, zda mam povinne ruceni je samozrejme dalsi neskutecne svinstvo, ktere by nemelo existovat. Po tom, zda a u koho mam auto pojistene, nikomu nic neni.
17. 8. 2017 17:28
Re: ja to nechapu
pojisteni odpovednosti z provozu vozidla je dany zákonem a stat by to tedy mel umet kontrolovat.
navíc se to da zjistit na internetu jestli mas pojisteny auto nebo ne, tak z toho nedelej kovbojku.

zivnostnik musí kazdymu ukazat svoje rodny číslo, přitom na rodny číslo se vztahuje zákon na ochranu osobních udaju, ale buŕes si s tim vytira zadek
17. 8. 2017 16:23
Re: ja to nechapu
Ale to, ze se budou vice smirovat a buzerovat i ostatni mi jako zivnostnickovi nijak nepomuze :-/
Na rovinu je mi smutno z lidi, jako jste vy, kteri stale volaji po vetsi a vetsi statni kontrole vseho.
Avatar - holden2
17. 8. 2017 13:04
Re: Bordel
auto v depozitu je vyrazene a tudiz se za nej platit nebude