Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MPV Mercedes-Benz B se dočká nové generace. Přijde i sedmimístný model

David Bureš
Diskuze (8)
Velkoprostorové vozy možná už tolik netáhnou, Mercedes se ale svého kompaktního MPV nehodlá vzdát.

Mercedes-Benz letos začal obměňovat svoji rodinu kompaktních modelů, když představil novou generaci hatchbacku třídy A. Nová generace kompaktů bude podle oficiálních zdrojů do roku 2020 čítat hned osm členů, o tři více než dnes, v době klesajícího zájmu o MPV se však spekulovalo o tom, zda mezi nimi bude i nástupce třídy B. Nyní už je však jasno, Mercedes prostřednictvím své šéfky prodejů Britty Seegerové potvrdil, že s velkoprostorovým vozem stále počítá.

„Třída B je součástí významného a silného segmentu, a proto ji nahradíme,“ říká Seegerová, navzdory tomu, že prodeje B-Klasse postupně klesají. Jestliže v roce 2012 Mercedes v Evropě prodal přes 120.000 exemplářů třídy B, loni už jich bylo jen asi 62.000 kusů.

Do čísel přitom mohl promluvit nejen obecně klesající zájem zákazníků o tento typ aut, ale také vstup konkurenčního BMW do tohoto segmentu. Mnichovská značka začala v roce 2014 prodávat MPV 2 Active Tourer, aby o rok později přišla i s jeho prodlouženou, až sedmimístnou verzí 2 Gran Tourer. A právě té by mohla konkurovat chystaná novinka od Mercedesu.

„V naší nové generaci kompaktní rodiny rovněž přijdeme se sedmimístným autem. Vidíme rostoucí zájem čínských zákazníků o takový druh automobilu, který musíme uspokojit,“ přiznala Seegerová, jakým směrem se nabídka Mercedesu rozšíří. V tuto chvíli však odmítla specifikovat, zda sedm míst nabídne MPV, nebo SUV. Podle šéfky prodejů Mercedesu si na tuto odpověď zatím musíme počkat.

V tuto chvíli tak už známe sedm z osmi plánovaných členů nové generace kompaktních Mercedesů, která využije upravenou platformu MFA s pohonem předních (alternativně všech) kol. Seegerová již loni potvrdila, že se můžeme těšit na nástupce všech stávajících modelů. To znamená, že se po již odhaleném pětidveřovém hatchbacku A dočkáme nových generací MPV B, SUV GLA, sportovního sedanu CLA i sportovně střiženého kombi CLA Shooting Brake.

Jistotou je také příchod typického sedanu třídy A, díky němuž CLA bude moci být v nové generaci ještě sportovnější. Speciálně pro Čínu pak tento sedan dostane prodloužený rozvor. Nahlas se hovoří také o SUV GLB, které bude větší než GLA. Svými hranatými tvary se pak má inspirovat u legendární třídy G. Právě GLB by přitom mohlo dostat sedmimístnou verzi, jak opatrně naznačila Seegerová. Osmým modelem by pak mohlo být sedmimístné MPV (pokud jej Mercedes nabídne), nebo zatím neznámý model. Kupé to však podle dřívějších zpráv nebude, stejně jako kabrio – kvůli malému zájmu automobilka dokonce nejspíš zúží svoji nabídku takových aut, než aby ji dále rozšiřovala.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Sumi2000
15. 3. 2018 10:15
přední pohon u Mercedes-Benz
pobavilo mne video na autoforum

[odkaz]

:-)

Dát řetězy dozadu u Mercedesu a myslet si že tam má náhon..síla !
Avatar - wakantanka
15. 3. 2018 09:28
Re: Kto sa stavi
Mno mňa táto kacírska myšlienka napadla preto, že práve pred pár dňami som na parkovisku videl vedľa seba zaparkované súčasné B-čko a predch. Scenic a bočná silueta mi prišla nejak veľmi podobná. Skoro by si človek mohol myslieť, že základný skelet a platforma pochádza práve od Renaultu. Svojho času (neviem to narýchlo dohľadať) sám Dieter Zetche oznámil, že v rámci spolupráce s Renault-Nissan bude Mercedes od nich brať nielen motory, ale aj platformy pre novú rodinu modelov Mercedes s primárne poháňanou prednou nápravou a motorom naprieč. A keď sa nad tým človek zamyslí, tak priestorová ponuka Megane III. vs. Mercedes A III. je povedzme veľmi podobná. Otázka by potom bola, ako veľmi to čo od Renaultu berú Mercedes prekopal. :-)
Avatar - Dinar
15. 3. 2018 07:21
Hm
"Jistotou je také příchod typického sedanu třídy A, díky němuž CLA bude moci být v nové generaci ještě sportovnější." >:D >:D
Měl jsem tři dny CLA jako náhradní auto a to, co jsem si myslel, o největším šméčku značky MB, se mi jen potvrdilo, to auto je za dané peníze krám a mluvit v souvislosti s ním o sportovnosti, je směšné.
15. 3. 2018 07:04
Re: Kto sa stavi
A co takhle kupovat predrazenyho golfa v kabate A3? To nikomu nevadi. Koukam,ze jde zas jen o znak na kapote. ;-)
14. 3. 2018 23:24
Re: Kto sa stavi
Tak Scenic jako Renault špatný auto neni, ale jako Mercedes bych to nedal. V podstate bys kupoval mainstream za cenu premie - je jiný znak na kapotě, šasi stejný, technika taky a pár rozdílných plastů... :-(