Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mýtné pro kamiony by mělo stoupnout skoro o 10 procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Do navýšení sazby mýtného pro kamiony už zřejmě moc času nezbývá. Nejvíce se to dotkne kamionů, které splňují emisní normu Euro 5.

Vláda projedná navýšení mýtného pro kamiony, které kabinetu předloží ministr dopravy Antonín Prachař. Nejvíce by od nového roku podle ministerského návrhu měly sazby stoupnout u kamionů splňujících ekologickou normu euro 5. Těmto vozidlům by měly sazby v průměru vzrůst o 9,8 procenta. O 8,2 procenta by měly vzrůst sazby u kategorií vozidel s méně ekologickými motory. Autobusům, které mají výrazně snížené sazby, ceny vzrostou až o 30 procent.

Od ledna by rovněž měla vzniknout nová kategorie vozidel splňující normu euro 6 a EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle ). U těchto kamionů by měly ceny za ujetý kilometr po zpoplatněné síti odpovídat letošním cenám platným pro euro 5.

Zrušeny by měly být podle ministerského návrhu dražší sazby za provoz v pátek mezi 15:00 až 20:00. Toto opatření mělo jen minimální dopad na skladbu vozidel využívajících komunikace v tuto dobu. Dvojnásobně vyšší sazby navíc kvůli malému množství vozidel, která v tuto dobu jezdí, nepřinášely významnější množství pěněz, uvedlo v materiálu ministerstvo.

To jako kompenzaci za zdražení mýtných sazeb navrhlo dopravcům snížit limity pro získání množstevních slev na mýtném. Pětiprocentní slevy na mýtném tak budou moci dopravci dosáhnout při platbách 75.000 korun na jedno vozidlo. Pro získání maximální, třináctiprocentní úlevy, budou muset s jedním vozidlem na mýtném zaplatit 300.000 korun.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Loni se na mýtném vybralo zhruba 8,55 miliardy korun. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
20. 10. 2014 13:44
Objizdeni
O to vic budou kamiony objizdet dalnice. Napr. po R10 jezdi min kamionu, nez po I/16 MB-Melnik. Soudruzi dekuji. ( Nez budete argumentovat scitanim dopravy ze stranek RSD, tak podotykam, ze v dobe scitani byla I/16 uzavrena nad 5 tun. )
Avatar - Hittman
20. 10. 2014 10:05
Huráá
zase nám všechno zdraží, to bude krásný rok 2015.. :yes: :yes: