Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na českých dálnicích by se mohlo jezdit rychlostí až 150 km/h, ovšem ne všude

Jan Mička
Diskuze (337)
Spousta českých řidičů volá po zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnici. Možnost je to reálná, ale pouze v některých úsecích.

O zvýšení povolené rychlosti na českých dálnicích se hovoří už dlouho. Současných 130 km/h totiž mnohým řidičům nestačí, což obvykle končí překračováním stanovených limitů, zvýšenou agresivitou vůči těm, kteří pouze dodržují zákony, vysokými pokutami, případně dopravními nehodami.

Gestem ze strany politiků je návrh na zvýšení maximální povolené rychlosti ze 130 na 150 km/h, ovšem pouze v některých úsecích. Jak uvedl server iDnes.cz, přišel s tímto nápadem exministr dopravy Zbyněk Stanjura. Váže se k silnicím první třídy, ale rozhodně ne univerzálně, ba dokonce za všech okolností. Rozhodující je kvalita povrchu vozovky a bezpečnost silničního provozu. Na nekvalitních úsecích dálnice D1 se proto ničeho podobného nedočkáme.

Jak píše iDnes.cz, rychlostí 150 km/h by se mohlo jezdit na dálnici D3 mezi Táborem Veselím nad Lužnicí, na D11 mezi Kolínem a Hradcem Králové, a na D1 mezi Vyškovem a Kroměříží, případně Lipníkem nad Bečvou a Ostravou.

Pokud ke zvýšení rychlosti na vybraných úsecích dojde, nebude trvalé. Provozovatel by například musel reagovat na změny počasí, sníženou viditelnost či námrazu, přičemž snížení povoleného limitu by měly na starosti elektronické dopravní značky, případně informační tabule, které jsou dnes již běžným vybavením.

Otázkou zůstává, jak by se v případě zvýšení povoleného limitu zachovali řidiči, kteří běžně porušují zákon i v současném stavu. Policie by jim pochopitelně udělovala vyšší pokuty a strhávala více trestných bodů, co ale v případě, když se v jednom pruhu potkají dva vozy, první překračující maximální rychlost, a druhý jedoucí minimálním tempem 80 km/h? I na tyto případy by měl silniční zákon myslet.

Jan Mička
Diskuze (337)
Avatar - JohnyRnR
12. 4. 2015 20:18
Re: už to mělo být
Že to za to nestojí vám a mně taky spíš ne, ještě neznamená, že to za to nestojí nikomu, tak proč ty, kterým to za to stojí, nenechat jet? Protože bych taky rád jezdil s 4.2 TDI, ale mám jen HTP, tak ať se kapitalisti moc nevytahujou? :-)
Avatar - KubikCv
12. 4. 2015 18:10
Re: Popapulista
2.3T v automatu ke 190ti
Avatar - JohnyRnR
12. 4. 2015 10:13
Rozhodně pro
Jsem pochopitelně pro zvýšení limitu, ale proč třeba D11 až od Kolína, když má stejné parametry (D27,5/120) a je stejného stáří a ve stejném stavu už od Poděbrad?
11. 4. 2015 19:56
Re: není kde
jj a nez ji prestaveli, mela pruhy dva a byla tam neomezena rychlost... kam ten svet speje, ado?
Avatar - Ada je zase tady
11. 4. 2015 18:55
Re: není kde
Na tom kousku za Lipníkem si to klidne zkuste... ;-)

BTW: německá A4 má tak na 50% své délky také 3 pruhy (nekde i 4) a vetšinou je tam limit 120...