Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na okreskách maximálně 65 km/h, navrhují ve Velké Británii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (105)
Vláda Velké Británie hodlá snížením povolených rychlostí na venkovských silnicích dosáhnout zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Podle návrhu představeného britským ministerstvem dopravy by měly místní úřady upravit maximální povolenou rychlost na silnicích nižších tříd.

V současnosti platí na většině těchto silnici rychlostní limit 60 mil za hodinu (96 km/h) a podle nového návrhu má dojít k snížení rychlosti na 40 mph (65 km/h). Toto nové omezení rychlosti má přispět především k snížení počtu obětí nehod na tomto typu silnic.

Podle údajů zveřejněných britskou vládou se počet obětí dopravních nehod za posledních 17 let neustále zvyšuje. V loňském roce při dopravních nehodách ve Velké Británii zahynulo 1.901 osob, což o je tři procenta více než v roce 2010.

Podle statistik britské vlády představují největší riziko pro účastníky silničního provozu právě silnice nižších tříd, na nichž se v roce 2010 odehrálo 68 % smrtelných úrazů. Téměř k polovině z nich došlo právě na silnicích s povolenou rychlostí do 60 mil za hodinu (96 km/h).

Návrh na snížení povolené rychlosti vyvolal ve Velké Británii diskuzi, jejímž předmětem není zda toto snížení přijmout, ale jakým způsobem je zavést. Podle návrhu se má jednat pouze o vybrané úseky, ale své zastánce má i plošné zavedení nového rychlostního limitu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (105)
19. 7. 2012 01:58
Nesmysl,
jakékoliv plošné omezování rychlosti. Třeba u nás v Jundrově "kočárová mafie" vyřvala snížení na 30 po celé městské části. Teď by ještě rádi dali na všechny silnice zhruba každých 20 metrů zpomalovací prahy, ale to jim naštěstí policie neschválila - asi kvůli autobusům, aby tam lidi nechytali mořskou nemoc.
Ta 30 se ale prostě nedá dodržovat, i autobus jede někde 2x rychleji, jinak by musel lidi na konečné pokaždé probudit. Já na kole jedu z kopce kolem 40 km/h, po rovině přes 30 a stejně mě vždy dojíždí a předjíždí auta. 50 je do města minimum, jakákoliv plošně nižší rychlost je nesmysl.
Na okreskách nechat rychlost jak je, pouze by se někde hodilo napsat na silnici něco jako mají v USA: "SLOW". Nepsat přesnou hodnotu rychlosti, jen upozornit, že silnice má "vyšší obtížnost".
18. 7. 2012 11:47
Re: podle tříd
Ano, správně. Tahle větička tam ale byla mnohem dříve než se objevily rychlostní limity. A je zcela v souladu s mým chápáním řidiče jako takového a jeho povinnostmi a schopnostmi, které má mít. Jenže pro černobílé posuzování chování řidičů na silnici (kteří jinak nic neprovedli) se tato formulka nedá k postihu použít a proto je potřeba přidat ty limity, aby bylo čím buzerovat a kde legalizovat okrádání řidičů. S bezpečností to nemá vůbec nic společného. Ostatně rychlostní limity začaly být zaváděny v sedmdesátých letech kvůli spotřebě paliva (ropná krize, CO2 nikoho nezajímalo), nikoliv kvůli bezpečnosti.
Avatar - Shr3k
18. 7. 2012 11:40
Je to specifikum
jedničky jsou v UK málokdy s krajnicemi, někde na ně prostě není místo, silnice bez odvodu vody vedou různými úvozy, ve vesnicích se sotva vejdou mezi domy, každý kus půdy je v soukromém vlastnictví. Ale nevím, jestli je rozumné zavádět plošně 40.
18. 7. 2012 11:05
Re: Keby to zachránilo čo len jediný život...
Protože s tebou nesouhlasím a mám jiný názor? Navíc takový, který je podložen výpočtem? Já se věšet nemusím, já jsem tady ten, kdo má pravdu. Spíš ty sis přisednul svůj datový kabel a pakety váznou.
18. 7. 2012 11:02
Re: Keby to zachránilo čo len jediný život...
Já uvažuji bezp. rozestup 2 sekundy, ale to neva, snad se jednou i číst naučíš, když v počtech a přemýšlení zrovna nevynikáš. Navíc při nižších rychlostech můžeme považovat za bezp. rozestup třeba vteřinu a půl a to máme sakum prásk vyšší propustnost komunikace a mnohem více aut na menším prostoru a o to ve městě jde, ne? Ale když už jsi odbočil od tématu z města rovnou na dálnici, při stovce a 2 vteřinách (slovem DVOU), je rozestup 55 m. Takovou dálnici ti ukazovat nemusím, tu bys měl hledat vždy před sebou. Hrdinů, co považují 2 vteřiny odstupu za zbytečně moc, jsou plné hřbitovy