Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Slovensku se letos vyrobí více než půl milionu aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Letos se v prvních třech čtvtletích vyrobilo na Slovensku již 407.358 vozů.

Na Slovensku se letos vyrobí více než půl milionu aut. Je to zhruba o 40.000 více než v loňském roce. Na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě to dnes uvedla ředitelska Sdružení automobilového průmyslu Slovenska Mária Nováková.

Hospodářská krize se dotkla Slovenska podobně jako všech ostatních zemí. "Situace se začala otáčet od prvního kvartálu letošního roku," řekla Nováková. V roce 2008, kdy hospodářská krize začala, se na Slovensku vyrobilo celkem 575.776 vozidel, o rok později 463.340 a prodeje zachraňovalo vládou schválené šrotovné. Letos se v prvních třech čtvtletích vyrobilo na Slovensku již 407.358 vozů. Odhad celkové produkce za letošní rok je 505.000 kusů.

"Tento odhad je velmi pesimistický, ale vyplývá z toho, že ve čtvrtém kvartále bude velmi těžká situace ve třetím závodě, kterým je Peugeot v Trnavě," uvedla Nováková. Vývoj ve Volkswagenu a Kia motors je podle ní optimistický.

Volkswagen a Kia podle ní vyrábí dražší typy vozidel, což má také příznivý dopad na výsledek zahraničního obchodu. Výrazně aktivní bilance automobilového průmyslu bude podle Novákové letos zachraňovat celkový výsledek zahraničního obchodu Slovenska.

Růst automobilového průmyslu na Slovensku se zatím výrazněji neprojevil v oblasti zaměstnanosti. "Vše se vykrývá vyšší produktivitou práce. Automobilový průmysl má na Slovensku má největší přidanou hodnotu," uvedla Nováková.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
21. 10. 2010 08:40
Re: Chcelo by to tabulku krajin
Určitě se o tuto pozici bude přetahovat ČR a SR.

V ČR bude letos také vyrobeno přez 1 milion vozů takže ten přepočet bude hodně těsný.
Avatar - 3_diamanty
21. 10. 2010 08:36
Chcelo by to tabulku krajin
kde by bolo pocet vyrobenych aut na pocet obyvatelov ;-) asi by sme boli prvi :yes: