Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na velikonoční silniční provoz v ČR dohlédne přes 3000 policistů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Zaměří se zejména na hlavní tahy a kritická místa. Budou kontrolovat plynulost provozu a dodržování předpisů, především zákaz požívání alkoholu či drog před jízdou.

Novinářům to řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Před rokem o velikonočních svátcích zemřelo sedm lidí, což bylo meziročně o čtyři méně.

Podle Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu cestují častěji, mnohdy na delší vzdálenosti, a zároveň narůstá doprava na hlavních tazích. "Na silnice se vracejí řidiči, kteří celou zimu nejezdili," doplnil Lerch.

Podle Lercha také začíná motorkářská sezona a rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců a cyklistů na silnicích, kteří patří mezi nejohroženější skupiny. Podle šéfa dopravní policie jsou rizikové také teplotní změny. Přes den bývá například přes deset stupňů nad nulou, v noci naopak teplota klesá k bodu mrazu, což mění vlastnosti vozovky a brzdnou dráhu aut.

Policisté budou na silnicích od středy, kdy začne celostátní dopravní akce. Policisté budou zejména na hlavních tazích až do pondělí. "Naším cílem je být vidět na silnicích a přispět ke zklidnění a plynulosti provozu," uvedl Lerch.

K akci se na silnicích nižších tříd připojí policisté v krajích, kteří se mimo jiné zaměří na kontroly požití alkoholu. Ředitel organizace BESIP Martin Farář upozornil, že o Velikonocích se stávají dopravní nehody kvůli alkoholu dvakrát častěji než v jiných dnech, o velikonoční pondělí podle něj jejich počet bývá až trojnásobný.

Podle Lercha jsou velikonoční kontroly srovnatelné s těmi, které pravidelně policisté dělají na začátku letních prázdnin. Nejvíc policistů bude nasazeno ve středu a ve čtvrtek, kdy budou odjíždět a pak při jejich návratu v pondělí.

Podle policejních statistik se během loňských Velikonoc stalo 712 nehod, z toho u 64 případů hrál roli alkohol. Ze sedmi tragických nehod bylo nejčastější příčinou nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, a to ve čtyřech případech. Podle Lercha se nejčastěji stávají tyto závažné nehody v okolí na hlavních silnicích kolem velkých měst. Za letošní první čtvrtletí zemřelo na českých silnicích 110 lidí, což je pro dané období nejméně za téměř půl století.

Podle Lercha by se řidiči o velikonočních svátcích měli na cestu pečlivě připravit. Aby předešli tragickým následkům, mají si trasu naplánovat, připravit si časovou rezervu, nespěchat a odpočinout si, když budou unavení. Sledovat by měli také dopravní zpravodajství. Chodci a cyklisté by měli používat reflexní prvky a ochranné pomůcky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
13. 4. 2017 09:55
Re: Úkony pro PČR
"Kámo, mám. Teďkonc budu kupovat Pasáta z AAA za 120 Tisíc. Protože všický jezdí f těch oktáfkách f dízlu f metle ... a pasát je přeci víc než octávka, takže pak mě všický budete tento .. repsektovat!!!! Taky stojí 90 tisícováků. Filtr samo vykuchám, bo to nebudu platit."

Je snad chování na silnicích podmíněno velikostí a cenou auta ? Pokud ano, pak bych asi měl mít před 95% osazenstva na silnicích větší práva. Nevidím důvod, proč by si člověk nemohl postěžovat a chtít po policii hlídat základní a docela zásadní přestupky, namísto buzeračního vybírání do kasy. A je irelevantní, jestli mám 30 let staré auto, nebo libovolné Ferrari.
Avatar - _Karel_
12. 4. 2017 19:02
Re: Úkony pro PČR
Řekl bych, podle tvých příspěvků, že máš Alzheimera.
Avatar - JDM
12. 4. 2017 17:56
Re: Preventivně jásejte!
A lékárničky, povinnou výbavu, správně nahustene pneumatiky, projet jednotku obd2 počítačem jestli nam to dobře spaluje, prohledat kufr jestli tam nevezeme migranta a to by bylo aby něco nenašli aspoň stovecku nevybrali a minimálně zdrží a neserou spoustu slušných lidi kteří se opovazili v tak nebezpečný den vyjet na silnice.
Avatar - rohYpnol
12. 4. 2017 17:12
Preventivně jásejte!
Všichni kdo volají po prevenci by měli jásat. Jsem zvědavý, co zase bude špatně >:D >:D

Za mě ať kontrolují hlavně požití alkoholu a drog a nebezpečné chování v provozu (odstupy, projíždění křižovatek na červenou, předjíždění přes plnou, agresivní styl jízdy, ohrožování a omezování ostatních účastníků...). A pak technický stav vozidel.
12. 4. 2017 13:41
Re: Úkony pro PČR
No řekl bych, podle Tvé zuřivosti, že máš Škodu 105.